Woensdag 22 juli sloeg wethouder Rijzebol, van de gemeente Delfzijl, in Meedhuizen de eerste paal van de nieuwe, aardbevingsbestendige woning van Arie en Bianca Brenters. Het nieuwe, vrijstaande huis wordt als een van de eerste woningen in de provincie Groningen gebouwd volgens de richtlijnen voor aardbevingsbestendig bouwen. Arie en Bianca Brenters maken gebruik van de ‘slimmer-ontwerpenregeling’, onderdeel van de pilot Nieuwbouwregeling van NAM.

(v.l.n.r. wethouder Rijzebol,
Arie-Jan van den Heuvel
(MiCasa) en Arie Slagboom
(MiCasa)

“Ik ben er trots op dat deze aardbevingsbestendige woning gebouwd wordt in onze gemeente”, stelde wethouder Rijzebol vlak voor hij de eerste paal zou slaan. “Het besluit een nieuw huis te bouwen is een goed besluit, ik heb daarvoor diep respect. Als blijkt dat een huis zoveel schade heeft, dan is nieuwbouw de beste optie.”

Flexibele houten constructie
Het nieuwe, vrijstaande huis verrijst direct naast de huidige woning van Arie en Bianca. MiCasa uit Alblasserdam bouwt het huis. Zij attendeerden het echtpaar op de pilot nieuwbouwregeling van NAM, vertelt Arie Slagboom van MiCasa. “Wij werken met een constructeur die ervaring heeft met aardbevingsbestendig bouwen. Hij adviseerde onder andere over de fundering van de woning. Maar eigenlijk hebben we het ontwerp niet eens zo heel veel hoeven aanpassen. Dankzij de massief houten constructie van de nieuwbouw en de versterkte fundering is de nieuwe woning flexibeler en minder gevoelig voor aardbevingen.”

“Toen we het bouwontwerp in februari indienden bij NAM, bleek het al voor 98% te voldoen aan de richtlijnen voor bevingsbestendig bouwen. We pasten het ontwerp nog iets aan en twee weken later kregen we bericht van NAM dat we een financiële bijdrage kregen voor de nieuwbouw.” Arie en Bianca Brenters zijn blij met de nieuwbouwregeling van NAM. “Onze aanvraag voor deze regeling was binnen mum van tijd afgehandeld. Het toekennen van deze bijdrage verliep snel en soepel.”

Slimmer-ontwerpenregeling
De pilot nieuwbouwregeling biedt zowel technische als financiële ondersteuning. Een van de opties in de regeling is de ‘slimmer-ontwerpenregeling’. Wanneer een bouwontwerp voldoet aan de criteria van de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor bevingsbestendig bouwen, draagt NAM een vast percentage van de bouwsom bij aan het nieuwbouwproject. NAM wil hiermee stimuleren dat bewoners en constructeurs kostenbewust omgaan met de bouwkundige aanpassingen. Een kostbare discussie tussen constructeurs over redelijke meerkosten wordt hiermee vermeden, waardoor het bedrag ten goede komt van de bewoner. De doelstelling is dat het aantrekkelijk is en blijft om nieuw te bouwen in de provincie Groningen, uiteindelijk zonder meerkosten door aardbevingen. Arie en Bianca ontvangen 10% van de bouwsom. “Afhankelijk van de ligging in het aardbevingsgebied keert NAM 2, 5 of 10 procent uit. Wij zijn tevreden, we verwachten dat we ongeveer 5% nodig hebben voor de meerkosten voor aardbevingsbestendig bouwen.”

Nieuwbouw stimuleren
De regeling kent inmiddels meer voorbeelden van bewoners die een bijdrage van 10% van de bouwsom ontvangen en dat bedrag vervolgens niet volledig nodig hebben. Arie Brenters hoorde dat ook. “Deze nieuwbouwregeling is bedoeld als stimuleringsregeling. Onze contactpersoon bij NAM vertelde me dat het de bedoeling is dat wij er beter van worden. Op die manier wil NAM aardbevingsbestendige nieuwbouw in deze regio stimuleren.”

Verder lezen over dit onderwerp: