Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma

Vijf jonge muziekacts hebben afgelopen vrijdag bij “Kadepop, the Battle” een plek bemachtigd op het talent stage van Kadepop op 4 en 5 september aanstaande. Op dat podium krijgen talentvolle muzikanten uit provincie Groningen de kans om voor een groot publiek te spelen.

Negen artiesten waren geselecteerd voor de battle, en ze stelden het publiek in Uithuizen niet teleur. Er was voor elke muzieksmaak wat wils: van de prachtige stem van singer-songwriter Lucie Dekker tot de snoeiharde rock van The Movement. Een van de juryleden noemde het niveau al halverwege de avond “verrassend hoog”.

Kadepop is de traditionele afsluiter van het Groningse festivalseizoen, en staat erom bekend talent vroeg te herkennen. De insteek van het talent stage is om lokale bands een kans te geven op een groot festival. “Er is hartstikke veel talent in de provincie, en we zijn heel blij dat we hen dankzij een bijdrage van NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma een eigen podium kunnen bieden”, aldus jurylid en Kadepop-programmeur Kris Groenewold.

Dat ook de bands enthousiast zijn, bleek uit de meer dan 20 aanmeldingen voor de battle. “Voor onze rockmuziek zijn podia hier dungezaaid. Dan is het wel heel gaaf als je de kans krijgt om voor 5000 man te spelen. Het is mooi dat NAM ook op deze manier iets terugdoet”, aldus Tim van der Windt (The Movement). Zanger Indy Hammingh (City to Life) vertelt: “We treden vrijwel elk weekend op en spelen alleen eigen nummers. Dit jaar haalden we al de halve finale van de POPgroningen Talent Award. Optreden op Kadepop zou voor ons weer een toffe nieuwe stap zijn.”

Aan het einde van de avond was het aan de jury om een oordeel te vellen. “Ontzettend moeilijk”, aldus nachtburgemeester Chris Garrit, “want de kwaliteit lag ontzettend hoog en muziek jureren blijft toch appels met peren vergelijken”. Wethouder Harald Bouman had de eer om de winnaars bekend te maken en was ook bijzonder te spreken over de battle: “Een mooi initiatief om verbinding te maken tussen stad en regio. Ik denk dat dit ook op een goede manier laat zien dat er in de regio geïnvesteerd wordt.”

Bouman mocht uiteindelijk City Of Life, Tied Laces, Lars Koehoorn, Animal Antics en The Movement feliciteren met een plek op het talent stage van Kadepop.