Een vakjury kende op dinsdag 19 mei een financiële bijdrage toe aan zeven innovatieve voorstellen voor aardbevingbestendiger bouw. Op 24 juni werd dit gezelschap uitgebreid met nog eens een zestal. Dit keer kregen de innovatieve voorstellen van de volgende combinaties van bedrijven een financiële ondersteuning:

· Vitavert/Vitavert Bouw&Ontwikkeling BV/W2N Engineers BV/Bouw&Facility Nederland/OK Projects

· Dun Agro/Hennepverwerkingsbedrijf; Dun Agro BV/Ingenieursbureau; Ritsma BV/Bouwbedrijf Kooi BV/Huisman Warmtetechniek BV

· Onix NL/Aannemingsmij Friso BV/De Verbinding sociale werkplaats/Freddie Brossois/Rizoem/Gidz

· Brandsbouw /Flim Architecten/DNN Groep/Unica Noord/Goudstikker-De Vries/ Raab Karcher Greenworks Groningen / Hunesus BV

· REFHOS BV i.o.

· André Hogenelst & Rense Wiersum

De vakjury, onder voorzitterschap van Jan Rots van de TU Delft, werd in haar oordeel bijgestaan door een Technische Commissie, met voorzitter Wim Poelman van de TU Delft.

De Nieuwbouw-innovatieregeling richt zich op het verkrijgen van innovatieve oplossingen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw. De regeling werd ontwikkeld door de Economic Board, de gemeente Loppersum, het EPI-kenniscentrum en NAM met het doel een situatie te creëren waarin concrete initiatieven en aardbevingsbestendiger nieuwbouwplannen getest en nader onderzocht kunnen worden. De regeling ging in juni 2014 van start.

Bekijk hier de video van de toekenning van 19 mei.