Op 16 april 2015 werd ter hoogte van Holtheme een lekkage in onze productiewaterleiding van Schoonebeek naar Twente geconstateerd. Na het lokaliseren van het daadwerkelijke lek is een stuk uit de productiewaterleiding gesneden en ter reparatie is inmiddels een nieuw stuk leiding geplaatst.

Het uitgesneden leidingdeel is onderzocht. Daaruit is voorlopig naar voren gekomen dat er een gat van enkele millimeters is ontstaan door een bacteriële inwerking die een snelle corrosie veroorzaakt. Er vindt aanvullend onderzoek plaats naar de herkomst daarvan. Op basis hiervan kunnen we uiteindelijk de bron en de herkomst achterhalen en elimineren.

Leidinginspectie

De leiding wordt aankomende weken zowel inwendig als uitwendig uitvoerig geïnspecteerd. Bij de inwendige inspectie worden met speciale apparatuur opnames van de leiding gemaakt om eventuele verdunning van de buiswand in beeld te brengen. Voor de uitwendige inspectie worden speciale snuffelhonden ingezet die een eventueel lek kunnen opsporen.

Ook het inzetten van een helikopter met speciale apparatuur behoort tot de mogelijkheden. Vanzelfsprekend houden wij onze toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op de hoogte van de vorderingen van de testen en de resultaten van de inspecties. Pas na het aantonen van een goede technische integriteit van de totale leiding wordt de leiding opnieuw in bedrijf genomen.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Vanaf woensdag 6 mei zullen de eerste inspecties met de snuffelhonden worden uitgevoerd. Dit betekent dat percelen, waar de productiewaterleiding gelegen is, betreden worden door een hondenbegeleider en zijn aangelijnde snuffelhond. Deze inspecties zullen enkele keren herhaald worden in de maanden mei en juni. Ook kunt u de helikopter boven het leidingtracé zien vliegen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd Belgisch bedrijf (www.the-sniffers.com)

Bent u eigenaar of buur en heeft u vragen? Dan kunt u 24/7 bellen met onze meldkamer (0592 36 40 00) in Assen en vragen naar de heer M. Lambers van de afdeling Vergunningen en Omgevingsmanagement.

Informatiebrief inspectie leiding

Schoonebeek-Twente-leidingen