Vakjury enthousiast over inzendingen Nieuwbouw-innovatieregeling
mei 20, 2015
Dinsdag 19 mei kende een deskundige vakjury in zalencentrum Vita Nova in Middelstum een financiële bijdrage toe aan zeven innovatieve voorstellen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw.
Dinsdag 19 mei kende een deskundige vakjury in zalencentrum Vita Nova in Middelstum een financiële bijdrage toe aan zeven innovatieve voorstellen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw. Zeventig bedrijven uit Nederland en daarbuiten dongen mee naar een bijdrage uit de Nieuwbouw-innovatieregeling en stuurden hiervoor met elkaar 25 inzendingen in. Acht inzendingen hadden volgens de vakjury nog aanvulling nodig. Voor deze inzendingen volgt een herkansing in juni. De overige deelnemers kregen advies hoe zij in aanmerking kunnen komen voor een herkansing in september.
De Nieuwbouw-innovatieregeling richt zich op het verkrijgen van innovatieve oplossingen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw. De regeling werd ontwikkeld door de Economic Board, de gemeente Loppersum, het EPI-kenniscentrum en NAM met het doel een situatie te creëren waarin concrete initiatieven en aardbevingsbestendiger nieuwbouwplannen getest en nader onderzocht kunnen worden. De regeling ging in juni 2014 van start.
De onafhankelijke vakjury was enthousiast over de diversiteit en vindingrijkheid van de inzendingen. De jury beoordeelde de aangedragen oplossingen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw op de inpassing van hun ontwerp in de regio, de bijdrage aan de regionale economie, de technische haalbaarheid en de mate van innovatie. Wat de vakjury met name aansprak bij de zeven toegekende inzendingen was de toepassing van technieken uit andere disciplines of andere landen, zoals scheepsbouw of Japan, op de aardbevingsproblematiek in Groningen.
De zeven aangedragen ideeën omvatten de toepassing van in Groningen geprefabriceerde houtskeletbouw, waarbij de woningen qua ontwerp onderling sterk kunnen verschillen (VDM e.a.); de toepassing van energiezuinige piepschuim panelen in een geschroefde houten frames, beide van Noordelijke leveranciers (Coöperatie Vederlicht); een speciale stugge betontoepassing in combinatie met een flexibele fundering, volledig in Groningen te fabriceren (Coralform/Sismo); energiezuinige en bevingbestendige kalkhennep-woningen, waarvoor Oost-Groningse hennep wordt gebruikt (Hempflax e.a.); aardbevingbestendiger Finse houtstapelbouw-woningen, die als halffabricaat in Groningen verder gereedgemaakt kunnen worden; speciaal samengesteld schuimbeton voor funderingen, met aardbevingbestendiger eigenschappen (Nederboom) en tenslotte een uit de scheepsbouw afkomstig idee voor het dempen van de beweging van gebouwfunderingen (TTS).
De zeven inzendingen kregen elk een financiële bijdrage toegekend voor nader onderzoek en uitwerking van de ideeën, variërend van 30.000 euro tot 50.000 euro. Alle ideeën zullen worden uitgewerkt en gepresenteerd in een ontwerpcatalogus. Dit in het belang van versnellen van innovatie door transparantie en overdracht van kennis.
De vakjury, onder voorzitterschap van Jan Rots van de TU Delft, werd in haar oordeel bijgestaan door een Technische Commissie, met voorzitter Wim Poelman van de TU Delft.