Presentatie met publiek in u-opstelling

Voor de tweede ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling werden in totaal 16 ideeën ingezonden. Acht daarvan werden na beoordeling door de technische werkgroep gisteren in Middelstum uitgenodigd om hun idee te presenteren voor een deskundige jury. In de eerste ronde werden al 13 concepten onderzocht.

De vakjury beoordeelde de ideeën op technische haalbaarheid, de mogelijkheden om de voorgestelde oplossingen architectonisch in te passen, de economische potentie voor de regio en de mate van vernieuwing. Juryvoorzitter Jan Rots (TU Delft): “Het leerzame aan deze regeling is dat bedrijven elkaar opzoeken, zien waar anderen mee bezig zijn, kennis uitwisselen en elkaar zo versterken.”

De acht innovaties op een rij:

  1. De materiaaleigenschappen van kalkhennep toetsen om dit duurzaam in te kunnen zetten bij bevingsbestendigere nieuwbouw (Kalkhennepbouw Nederland)
  2. Onderzoek naar de eigenschappen van versterkt metselwerk speciaal voor nieuwbouw (Oosterhof Holman & SealteQ)
  3. Bevingsbestendiger maken van het staalframeconcept ‘Lofthome’ (BKVV Architecten e.a.)
  4. Gewapende polystyreen panelen toepasbaar maken in de aardbevingsregio door slimme aanpassingen te doen in het bestaande bouwsysteem (Econstructie)
  5. Verbeteren van de toepasbaarheid van staalframebouw in de aardbevingsregio (Arthos Advies e.a.)
  6. Onderzoek naar de toepasbaarheid van BILT: een bouwsysteem waarbij particulieren met een computerprogramma hun eigen aardbevingsbestendige woning kunnen ontwerpen (Sluijmer Architectuur)
  7. Onderzoek naar de mogelijke toepassing van stapelbare betonnen woonunits in het aardbevingsgebied (DAAD Architecten e.a.)
  8. Doorontwikkelen van houtskeletbouwconcept Maskerade, zodat dit geschikt wordt om tot 6 lagen aardbevingsbestendigere appartementen te bouwen (Van der Breggen Architecten e.a.)

Deze acht inzendingen kregen een financiële bijdrage tussen 5.000 euro en 30.000 euro voor het verder onderzoeken en uitwerken van hun innovatieve ideeën. De opzet van de Nieuwbouw-innovatieregeling is innovatie bij bevingsbestendiger bouwen te versnellen door transparantie en kennisoverdracht. Daarom is het de bedoeling om de uitgewerkte innovaties van de 1e en 2e ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling worden te publiceren, zowel online als in een nieuwbouw-innovatiecatalogus.

Over de Nieuwbouw-innovatieregeling

De Nieuwbouw-innovatieregeling richt zich op het verkrijgen van innovatieve oplossingen voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw. De Economic Board, de gemeente Loppersum, EPI-kenniscentrum en NAM ontwikkelden de regeling met het doel een situatie te creëren waarin concrete initiatieven op het gebied van aardbevingsbestendiger nieuwbouw nader onderzocht en getest kunnen worden.

Wie is wie