Na de boring bleek deze put niet rendabel: er zat minder gas dan verwacht en het stroomde moeilijk. De put werd afgesloten. Dit jaar bekeek NAM de put opnieuw. Zou het haalbaar zijn om met de huidige technieken de put wel rendabel te maken?

Het antwoord was al snel positief. In korte tijd en zonder al te hoge kosten werd de gasput weer aangesloten. “De grootste besparing hebben we gehaald door een tweedehands KissSkid te plaatsen”, vertelt Hugo Oskam, Area teamleider West Nederland. Een KissSkid (Kiss staat voor Keep it Smart en Simple) is een compacte en mobiele gaswinningsinstallatie. “De KissSkid stond in Numansdorp boven een gasveld dat zo goed als leeg is. We hebben hem afgekoppeld, op een dieplader gezet en aangesloten op Middelie-300.”

Ontworpen voor hergebruik

De eerste KissSkid plaatste NAM acht jaar geleden. Zijn kracht ligt in de eenvoud. Oskam: “Hij is ontworpen om te kunnen hergebruiken. Elke KissSkid is identiek. Dat is niet alleen handig voor het gebruik, maar ook voor het plaatsen en aansluiten. We hoeven de installatie niet eerst te leren kennen, we weten alles al. Het is een kwestie van de checklist afstrepen. Dat maakt dat de procedures snel gaan.” 

“Het is bijna plug en play”, voegt Bob Podt, Operations Readiness & Startup Engineer, toe. “Het is binnen NAM uniek dat we een put aansluiten zonder eerst te boren. Dat scheelt geld én tijd. Binnen een half jaar gingen we in Noordbeemster van tekentafel tot aansluiting. Als het aan ons ligt, kan het de volgende keer nog sneller.”

Kostenbesparing

Het in productie nemen van de put past goed in het zogenaamde kleineveldenbeleid van de overheid. Dit beleid stimuleert de productie uit de kleine velden om ook toekomstige generaties te kunnen laten profiteren van aardgas. De 175 kleine velden die Nederland telt, zorgen samen voor zo’n dertig procent van de Nederlandse energievoorziening. Veel nieuwe kleine velden zijn er echter niet. Daarnaast is het boren van nieuwe putten enorm kostbaar. “We kijken daarom nog een keer extra goed naar de putten die we al in ons portfolio hebben”, vertelt Oskam. “En ook naar de putten die toen niet economisch rendabel waren. Zo kwamen we bij de put op de locatie in Noordbeemster. Het is het team van Well Services op aangeven van Reservoir Engineering gelukt om de put te stimuleren en weer tot leven te wekken. En na een test bleek hij goed te produceren.”

Een tweedehandsje

Eind van het jaar moet de put gaan produceren. Maar is zo’n tweedehands KissSkid nog wel veilig? “Op veiligheid en integriteit zullen we nooit inboeten. Dat is onze license to operate”, vertelt Project Engineer Pascal van Eck. “We hebben hem zorgvuldig gekeurd. Hij is nog maar drie jaar oud en in prima staat. Misschien glimt hij niet meer zo mooi, hij doet het nog prima en veilig is hij zeker.”

Productiesysteem met hoge waarde

Voor de gasbehandelingsinstallatie waar het geproduceerde gas ter plekke wordt behandeld is deze ‘nieuwe’ put van groot belang. “Het betekent dat deze locatie nog langer door kan en dat biedt ons in West-Nederland perspectief”, aldus Oskam. “Veel velden zijn aan het eind van de levensduur. Onze locatie aan de Havermeerweg is een productiesysteem met hoge waarde. Daar zit nog toekomst in, en nu helemaal.”