Jong en oud gingen op de uitnodiging in, zo’n 90 buren en geïnteresseerden hebben een bezoek gebracht aan de open dag. Er werd een rondleiding over de locatie gegeven en er waren verschillende disciplines aanwezig, zoals een geoloog en een geofysicus, die de vragen van de bezoekers konden beantwoorden. Hoe weet je dat er gas in de diepe ondergrond aanwezig is? Hoeveel gas wordt er gewonnen? Hoe kan er horizontaal geboord kan worden? "

“Wij wonen verderop en zijn hier nog nooit geweest. We vinden het interessant om te horen wat er nu eigenlijk gebeurt”, aldus een van de bezoekers. “We zijn al lang actief in Monster en we zitten verscholen achter een hek en bomen. Daarom vinden wij het belangrijk een keer het hek te openen en onze buren te vertellen wat we hier precies doen”, aldus Hugo Oskam, teamleider bij NAM.

60 jaar gaswinning in Monster

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste boring naar gas (op een voormalige locatie van NAM aan de Molenslag) in Monster is uitgevoerd. Aan de Madeweg in Monster wordt sinds 1990 gas gewonnen. Er wordt dagelijks zo’n 100.000 m3 gas per dag gewonnen. Dat is voldoende om circa 20.000 huishoudens van een warm huis en warm water te voorzien. Het gas komt uit twee kleine gasvelden. Van deze kleine gasvelden zijn er zo’n 175 in Nederland. De kleine velden zorgen voor circa 30% van de energievoorziening. 

Wilt u op de hoogte blijven over NAM in Westland? Like de Facebookpagina www.facebook.nl/naminwestland