A man writing on a paper

Voor de derde ronde Nieuwbouw-innovatieregeling werden in totaal dertien innovatieve ideeën ingediend. Juryvoorzitter Jan Rots van de TU Delft toonde zich tevreden over dat aantal. “Er waren relatief veel inzendingen. Zeker als je bedenkt dat deze ronde van de Nieuwbouw-innovatieregeling zich specifiek richt op innovatie op het gebied van aardbevingsbestendigere rijwoningen en appartementencomplexen.”

Criteria

De vakjury, bijgestaan door een Technische Commissie, beoordeelde de innovatieve ideeën strikt op vier criteria:

 1. De technische haalbaarheid
 2. Het innovatieve karakter
 3. De regionale uitstraling of impact
 4. De architectonische uitstraling

Aan de hand van deze criteria werden vijf deelnemers uitgenodigd hun innovatie te presenteren in Loppersum. De gepresenteerde ideeën varieerden van het gebruik van gewapend metselwerk en prefab betonnen bouwpanelen tot het bouwen met karton of stro en een productinnovatie in de vorm van een flexibele aardbevingsbestendige doorvoerset voor het aanleggen van starre leidingen en kabels in beton.

Verrassende innovaties

“Een aantal deelnemers zocht de oplossing in een starre schil van de woning. Maar deze derde ronde levert ook een aantal verrassende ‘gekke en embryonale’ innovaties op”, stelt Jan Rots. “In eerdere rondes werden we ook al verrast door het gebruik van opmerkelijke materialen, zoals hennep. Het gebruik van karton en stro is ook heel opmerkelijk. En onderschat ook het gebruik van gewapend metselwerk niet. Dat klinkt niet bijzonder sexy, maar de hier aangedragen oplossing, is zeker innovatief. Vijf mooie voorstellen, die zeker nader onderzocht en uitgewerkt moeten worden. We hopen dat de zogenoemde ‘promesses’ die vandaag toegekend zijn daartoe aanmoedigen.”

De Nieuwbouw-innovatieregeling kent eigenlijk geen mislukkingen, voegt Julia Finkielsztajn van NAM daaraan toe. “Deelnemers leren er altijd iets van. Ook als bij nader onderzoek blijkt dat een oplossing wellicht niet werkt zoals verwacht.”

Financiële toekenningen

De technische commissie en de jury kenden de volgende financiële bijdragen toe:

 1. Stichting Stapelbouw
  Gewapend metselwerk
  € 25.000,-
 2. Econstructie / Blaauw Ingenieurs & Adviseurs / Smit Prefab Holding
  Koppelen van prefab betonnen bouwpanelen
  € 15.000,-
 3. Team Cellutex / IVA+Collectief / Noordelijke Constructeurs / Shigeru Ban Architects / Noordelijke Denktank / Postma Vastgoed Consultancy
  Bouwen met karton
  10.000,-
 4. Bouwbedrijf Wolthuis
  Flexibele aardbevingsbestendige doorvoerset voor starre leidingen en kabels
  € 10.000,-
 5. VplusD / Straw Block Systems / Sys Timber / Woodteq
  Bouwen met stro
  € 30.000,-

NAM hoopt op de lange termijn aardbevingsbestendige nieuwbouw zonder meerkosten te kunnen realiseren. Innovatieve oplossingen en het integraal ontwerpen van aardbevingsbestendiger nieuwbouw zijn hierbij cruciaal. Dit moet leiden tot betaalbare alternatieven voor aardbevingsbestendig bouwen. Om die reden worden de mogelijkheden voor het vermarkten van de aangedragen oplossingen bij de Nieuwbouw-innovatieregeling kritisch bekeken.