In de testhal van BuildinG kunnen ondernemers samen met onderzoekers en studenten nieuwe bouwmaterialen testen. Bijvoorbeeld om in Groningen huizen veiliger te kunnen bouwen. Ook kan de ruimte gebruikt worden voor energiezuinige bouw, levensloopbestendig wonen en domotica. Dit moet leiden tot nieuwe producten die in de regio kunnen worden gemaakt en dat is weer goed voor de Groningse economie. De nieuwe technieken kunnen in de hal ook gekeurd en gecertificeerd worden, zodat innovatieve oplossingen snel op de markt komen.

Na diverse speeches was er een paneldiscussie met onder andere Maxime Verhagen over de noodzaak van snel aan de slag gaan met bouwen en versterken in Groningen. Daarna sprak Julia Finkielsztajn van NAM over het belang van innovatie voor de Nieuwbouwregeling. Ze haalde daarbij aan dat de Nieuwbouw-innovatieregeling juist daarom gestart is, en vertelde over de resultaten van de eerste twee onderzoeksrondes. De principes van aardbevingsbestendiger bouwen en een aantal innovaties op dat gebied zijn door NAM samen met een aantal partners gebundeld in het naslagwerk Het slimme bouwen. 

Na nog vijf korte innovatieve pitches werd de middag afgesloten met een netwerkborrel. 

BuildinG staat voor ‘Build in Groningen’ en wil ervoor zorgen dat er in Noord-Nederland innovatieve en goedkope oplossingen worden bedacht voor een veilige en comfortabele woonomgeving. Het innovatieplatform is opgericht door de Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Bouwend Nederland en TNO.