Dat is een groep leerlingen van het Drenthe College uit Emmen na een gastcollege en een uitgebreide rondleiding over de gaszuiversinstallatie een stuk duidelijker geworden. “Of ik mij in de toekomst ga richten op scheikunde of natuurkunde dat weet ik nog niet op dit moment”, alsdus een van de leerlingen. “Het valt me wel op dat in het proces waarbij H2S uit het gas gehaald wordt voornamelijk scheikunde komt kijken”.

Tijdens de Week van de Techniek die dit jaar van 8 tot en met 12 februari plaatsvond namen circa 370 leerlingen van het Drenthe College een kijkje in de keuken bij 16 bedrijven, actief in verschillende technische richtingen, in de regio Emmen. NAM’s gaszuiveringsinstallatie deed de hekken op vrijdagochtend 12 februari ook open voor een ontvangst.

Terug op school staken de leerlingen zelf de handen uit de mouwen om aan de slag te gaan met een praktijkopdracht. Immers bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek, waarin het verwerken van grondstoffen naar een deel- of eindproject het belangrijkste onderdeel is.

Gaszuiveringsinstallatie

Op de gaszuiveringsinstallatie in Emmen wordt zuur gas dat zich van nature in een aantal van de kleine gasvelden, met name in Zuidoost-Drenthe en Twente, bevindt gezuiverd.

Dit houdt in dat de zwavelverbindingen zoals H2S (zwavelwaterstoffen) uit het aardgas dat bij de gaszuiveringsinstallatie gehaald wordt. Aardgas zonder H2S wordt zoet gas genoemd. Zuur gas dient zorgvuldig gewonnen en behandeld te worden, waarbij veiligheid voor de mens en omgeving voorop staat. Het zuur gas dat gewonnen wordt, moet een speciale behandeling doorstaan om het ‘zoet’ en gebruiksklaar te maken. Het proces van het gas ‘zuur naar zoet’ maken, vindt sinds 1988 grotendeels plaats in de gaszuiveringsinstallatie van de NAM in Emmen.