In de inventarisatie naar de maatschappelijke gevolgen van aardbevingen komen acht verschillende thema’s aan bod, waaronder overlast, gezondheid en onmacht.

Overlast

Overlast komt vaak voort uit de manier waarop maatregelen worden uitgevoerd. Met name schadeherstel kan leiden tot ergernissen en emoties, zo blijkt uit de inventarisatie. Zo besluiten mensen soms ook niet elke schade te melden omdat zij opzien tegen de overlast die dit met zich meebrengt. 

Gezondheid

Als gevolg van schade-afhandeling ervaren sommige mensen ook gezondheidsklachten, zoals stress, slapeloosheid en angstgevoelens. Bovendien blijkt uit de inventarisatie dat gevoelens van ongelijkwaardigheid zorgen voor stress en emoties. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die een hoger bedrag voor schade uitgekeerd krijgt, of regelingen waar niet iedereen gebruik van kan maken. Overigens denken inwoners vaak dat anderen meer stress ervaren dan zijzelf.

Onmacht

Uit het rapport blijkt dat de schrik bij een beving of de angst voor een nieuwe beving een gevoel van onmacht kan veroorzaken. Daarnaast geven mensen aan dat zij in procedures terecht komen die niet altijd duidelijk zijn of als eerlijk worden ervaren. De erkenning van problemen vindt men belangrijk, evenals keuzevrijheid en toekomstzekerheid.

Stellingen

Wij gaan graag  in gesprek met bewoners uit de regio om resultaten uit de inventarisatie te toetsen en te evalueren. Daarom is er een digitale enquête opgesteld met stellingen en een responsmogelijkheid .

Uitnodiging

Naast uw digitale reacties gaan wij graag met u om tafel. Bij interesse organiseren wij hiervoor een bijeenkomst. Bent u geïnteresseerd in een gesprek over maatschappelijke effecten? Mail dan naar mei@nam.nl

Meer lezen over dit onderwerp