Voorbereidingen

Voordat de boortoren kwam zijn er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Wellicht heeft u dit al kunnen zien. De voorbereidende werkzaamheden waren het tijdelijk verbreden van de wegen naar de locatie met rijplaten. Ook wordt de put drukvrij gemaakt van gas. Om dit te kunnen doen, plaatsen wij een fakkel. Hierdoor zal ook tijdelijk een vlam vanaf de locatie te zien zijn.

Duur van de werkzaamheden

De werkzaamheden duren circa een maand. Er is dan extra truckverkeer in de nabijheid van de locatie. Onze chauffeurs rijden niet hard en letten goed op: het is fijn als u dat ook wilt doen, want de wegen zijn daar smal en donker.

Uitnodiging

U heeft vast vragen over NAM of over gaswinning in Vries. Of over de boortoren. Graag willen wij daarom omwonenden uitnodigen voor een rondleiding. Omdat wij niet exact weten wanneer de boortoren echt aan de slag gaat, is er nog geen datum gekozen. U kunt via een mailtje naar nam-communicatie@shell.com aangeven of u hier gebruik van wil maken. Wilt u dan uw adres, naam en het aantal personen aan ons mailen? U ontvangt dan van ons zo spoedig mogelijk een uitnodiging voor een rondleiding over de locatie. De boortoren kunnen we helaas niet op in verband met de veiligheid.

Waarom wordt er eigenlijk aardgas uit de grond gehaald?

Omdat we als inwoners van Nederland aardgas gebruiken voor het verwarmen van huizen, douche en badwater, voor het koken van eten en voor een groot deel voor het opwekken van elektriciteit, haalt NAM gas uit de diepe ondergrond naar boven. Daarmee voert NAM het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse regering uit. Dat betekent dat ook het gas uit de kleine gasvelden, zoals Vries, gehaald wordt.

Goed om te weten

  • Het gasveld Vries is op enkele procenten na bijna leeg. We zijn echter nog wel een paar jaar bezig om die laatste procenten te produceren.
  • Vanaf 1968 wordt al gas gewonnen uit dit kleine gasveld.
  • Er zijn in totaal tien putten her en der over het gasveld verspreid, die in de loop der jaren het gas naar boven hebben laten stromen.
  • Het gasveld loopt van hier naar Balloo en Assen-Noord. En toch noemen wij het een klein veld...
  • Op Facebook zijn wij te vinden als NAM in Tynaarlo
  • Op Twitter zijn wij ook te volgen; via @NAMbv
  • Op de website is een interactieve kaart te vinden met alle gasvelden en NAM-locaties in uw omgeving: www.nam.nl. Daar kunt u ook zien waarom wij het een klein veld noemen.

Heel goed om te weten

Bezorgen wij u overlast? U kunt 24 uur per dag telefonisch terecht bij onze meldkamer op telefoonnummer 0592 36 40 00. Wij kijken dan wat we voor u kunnen doen.