overhandiging eerste exemplaar slimme bouwen

De kennis over aardbevingsbestendiger bouwen is na twee jaar ervaring met de Nieuwbouwregeling sterk toegenomen. Dat vertaalt zich niet alleen in ontwerpen: de voorbeelden in Het slimme bouwen laten zien dat de kennis in de praktijk wordt toegepast. De diversiteit is groot en laat zien dat Groningers echt wat te kiezen hebben. NAM bundelde de kennis en ervaringen, samen met ingenieursbureau’s Zonneveld, Goudstikker – De Vries en Dijkshuis, in een overzichtelijk naslagwerk. Constructeurs kunnen zich hierdoor laten inspireren. 

Inspirerende voorbeelden

Finkielsztajn licht toe waarom het Friese ingenieursbureau W2N het eerste exemplaar krijgt: “van alle constructeurs die meewerken aan de Nieuwbouwregeling, kregen zij veruit de meeste toekenningen, meer dan 20. Daarnaast zijn de oplossingen die zij kiezen elegant, en bieden zij huizenbouwers daarmee meer vrijheid in het ontwerp.” Het slimme bouwen geeft aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden en innovaties een beeld van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van bevingsbestendiger bouwen.

W2N, oorspronkelijk gevestigd in Drachten, heeft in Groningen een dependance waar zo’n 30 medewerkers werken aan de versterkingsopgave. Daarnaast werken bij het bedrijf 5 mensen aan het ontwerpen van bevingsbestendigere nieuwbouw. Waarom het bedrijf zoveel succes heeft in de Nieuwbouwregeling? Wiersum: “Bij aardbevingsbestendiger bouwen proberen we de mensen van begin af aan mee te nemen in het proces, zodat ze begrijpen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Ik denk dat dat heel belangrijk is.”

Kennis delen

De aardbevingsbestendigere nieuwbouwprojecten die W2N realiseert, worden meestal uitgevoerd in houtskeletbouw. “Dat is een goedkope en praktische methode, en er is in de regio voldoende kennis bij aannemers om dit uit te kunnen voeren”, vertelt Wiersum. Hij is bescheiden tijdens de overhandiging van het eerste exemplaar van Het slimme bouwen: “Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat wij de meeste toekenningen hebben gekregen. Het is een prachtig document geworden”.

Het slimme bouwen wordt verspreid onder deelnemende partijen van de Nieuwbouwregeling en de Nieuwbouw-innovatieregeling. Het naslagwerk is echter ook zeer waardevol voor constructeurs die nog geen ervaring hebben met aardbevingsbestendiger ontwerpen.

Lees meer

Het slimme bouwen (PDF)