NAM KinderBoekenHuis, Netherlands, 2016

Djinns en Witte Wieven

De verhalenvertellers van Van Djinns en Witte Wieven beleefden in Loppersum hun wereldpremière op het festival Terug naar het Begin. Het project kreeg in april een toekenning van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma.

In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum was van alles te zien en te horen: foto’s van vluchtelingen tegen een Groningse achtergrond, animaties op basis van streekverhalen van asielzoekers en er waren verhalenvertellers aanwezig, waaronder Vamba Sherif, die de bezoekers legendes en sprookjes van overal en nergens vertelden. Wereldmuziekgroep Parne Gadje verzorgde een aantal prachtige optredens.

Outdoorfitness Foxhol

In Foxhol werd een outdoor fitnesspark geopend. Daar kunnen jong en oud naar hartenlust samen bewegen. De WerkGroep Dorpsbeheer heeft zich hiervoor het afgelopen half jaar ingezet. Voorzitter Henk Brons: “In november vorig jaar zagen we een zelfde soort park in Paddepoel, en nu staat hier zo’n park. Uniek om dat, samen met bewoners en sponsoren zoals NAM, in zo’n korte tijd voor elkaar te krijgen.”

Het enthousiasme over het park leeft bij alle inwoners. Dat bleek wel uit de grote opkomst bij de opening, en het feit dat het park al voor de officiële opening door veel Foxholsters verkend werd. “In de pauzes loopt de nabijgelegen school leeg”, aldus Brons. Wethouder Ger Lindeman, die de officiële opening verrichtte, prees het initiatief en de daadkracht van de werkgroep.

De Werkgroep Dorpsbeheer hoopt dat de outdoor fitness bijdraagt aan het bevorderen van de saamhorigheid en gemeenschapszin van het dorp, onafhankelijk van ras, geloof of sociale status.

Zonnepanelen golfclub Duurswold

Op een steenworp afstand van het Schildmeer ligt golfbaan ‘Duurswold’. De gelijknamige golfclub viert dit jaar het eerste lustrum, en is constant bezig met het verbeteren van de baan. Onderdeel daarvan is het nieuwe facilitaire gebouw, dat afgelopen zaterdag geopend werd.

Secretaris Jos Hillemans vertelt: “Het frame is neergezet door een professionele partij, maar verder hebben we het gebouw helemaal zelf met vrijwilligers opgebouwd. Dankzij een bijdrage van NAM kwamen er ook zonnepanelen op het dak. Om die optimaal te laten renderen is wel het gebouw 90 graden gedraaid ten opzichte van het originele plan.”

Door met een golfkarretje door het lint te rijden openden burgemeester Geert-Jan ten Brink en wethouder Anja Woortman van de gemeente Slochteren het facilitaire gebouw officieel. De opening fungeerde ook als startschot voor de lustrumweek van de golfclub, die op zaterdag 28 mei afgesloten wordt met een groot lustrumfeest.

KinderBoekenHuis Winsum

In Winsum werd het nieuwe Kinderboekenhuis officieel geopend door burgemeester Rinus Michels. Jan Kiewiet vertelt trots over de verhuizing van 30.000 boeken naar de oude aula bij de Obergumer kerk. “Ik ben ongelofelijk trots op dit mooie, lichte en moderne Kinderboekenhuis.”

Het nieuwe Kinderboekenhuis (zie foto) ademt kinderboeken, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Er staan zo’n 30.000 kinderboeken waarvan enkele zo zeldzaam zijn dat zelfs de Koninklijke Bibliotheek ze niet heeft. Boven de leestafel hangen lampen die leerlingen van obs De Tiggeldobbe van oude, kapotte kinderboeken maakten.

Kiewiet: “Vanaf het begin wilde iedereen graag meewerken, van de gemeente tot lokale bedrijven. Van het Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma kregen we een flinke bijdrage om het gebouw te verduurzamen en voor het aanschaffen van klimaatkasten voor onze bijzondere boeken. Daar zijn we erg dankbaar voor. Maar het grootste compliment verdienen onze vrijwilligers, die zoveel tijd in deze verhuizing hebben gestopt. Daarvoor neem ik mijn petje af.”

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: Burgemeester Rinus Michels verrichtte de officiële opening. Er werd een minisymposium georganiseerd in de naastgelegen Nicolaaskerk, waarna de circa 200 gasten een kijkje konden nemen in het kinderboekenhuis.

Als extraatje worden de komende weken zo’n 100 ‘minibiebjes’ verspreid in de regio. Deze miniatuurversies van het KinderBoekenHuis worden gevuld met kinderboeken die dubbel aanwezig zijn.

Bovenstaande projecten hebben een bijdrage gekregen van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Dit programma steunt  initiatieven van Groningers die duurzaam bijdragen aan de leefbaarheid en waardering van de regio boven het Groningen-gasveld.

Lees alle informatie over het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma