De boot is van groot belang voor De Trappers. Niet alleen omdat het schip als opleidingsschip fungeert voor de scouts, zodat ze hun Vaarbewijs I kunnen halen, en omdat ze ermee naar waterkampen gaan, maar ook vanwege de maatschappelijke taak. Voorzitter Edwin Kiers: “We worden elk jaar gevraagd om mee te helpen bij de intocht van Sinterklaas en hielpen mee bij de voorgaande twee edities van DelfSail.”

In eerste instantie wilden De Trappers de oude boot opknappen, maar dat bleek geen haalbare kaart. “Met dank aan lokale sponsoren en Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen in Groningen hebben we toen het casco van Zeus II kunnen realiseren”, vertelt Kiers. “Maar met een casco kun je niet varen.”

Voor het vaarklaar maken van Zeus II schreven de scouts diverse fondsen aan. Uiteindelijk werd, mede dankzij een flinke bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma, genoeg geld bij elkaar gehaald om de benodigde spullen te bekostigen. De afgelopen anderhalf jaar is een enthousiast clubje vrijwilligers elk weekend aan het klussen geweest. Dat viel nog niet altijd mee: “In de loods waar de boot lag was geen verwarming, zodat we in de winter tegen het vriespunt aan aan het werk waren. Dat hij nu bijna af is geeft dan wel extra voldoening.”

Benieuwd geworden naar de nieuwe boot? Van 29 juni tot en met 2 juli zijn De Trappers met Zeus II actief op DelfSail in Delfzijl. Een weekend later assisteren ze bij de Watervloot in Martenshoek.

Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma steunt initiatieven van Groningers die duurzaam bijdragen aan de leefbaarheid en waardering van de regio boven het Groningen-gasveld. Het programma maakt deel uit van Kansrijk Groningen. Meer informatie vindt u op www.nam.nl/leefbaarheid