Het bijzondere transport van de compressor, die een slag groter is dan een zeecontainer, ging van Waddinxveen naar ‘s Gravenzande, en reed ondermeer over de N211 waarvoor meerdere verkeerspalen en –lichten tijdelijk verwijderd moesten worden. 

De compressor komt op het terrein van NAM te staan, wordt gekoppeld aan een van de putten en blijft hier tot het einde van de productieperiode van de put staan. “Als gas uit een gasveld wordt gewonnen, neemt de druk in het gasveld langzaamaan af. Bij deze put is de druk zodanig afgenomen dat het gas niet meer vanzelf naar de put stroomt. Dit gasveld bevatte oorspronkelijk 5,2 miljard m3 gas, waarvan het meeste al is geproduceerd. Er zit nog circa 0,3 miljard m3 gas in het veld en om ook dat laatste beetje gas te kunnen produceren plaatsen we deze compressor.”, aldus projectleider Jaap Kruiter.

Op de NAM-locatie in ’s Gravenzande wordt sinds 2002 gas gewonnen. Er wordt gas gewonnen uit drie verschillende gasvelden, allen kleine gasvelden waar er in Nederland circa 175 van zijn. Deze  velden zijn belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening, ze zorgen gezamenlijk zo’n 30% van de energie in ons land.