Dode hoek

Op de vraag wat ga jij hier doen antwoordde één van de deelnemers: ‘Lekker rondcrossen op een skelter’. Een leerkracht merkt op: ‘Het Verkeersplein is een prachtige gelegenheid om leerlingen iets te leren over verkeersborden, verkeersregels maar ook zeker de dode hoek bij vrachtauto’s en trekkers. Omdat veel kinderen zich niet bewust zijn van een dode hoek is deze uitleg super nuttig’. Op de vraag wat ze het leukste onderdeel op het verkeersplein vond merkt leerling Froukje op: “uhhhhhhh alles was leuk om te doen en ik vind het jammer dat de les al weer voorbij is.”

Meer vrachtverkeer in de buurt

NAM repareert op het moment een leiding die vanaf Coevorden tot aan Rossum in de ondergrond ligt. Daardoor is er meer vrachtverkeer in het gebied. Reden om juist aan jongere kinderen uit te leggen wat een dode hoek bij een vrachtauto is en wat de chauffeurs wel maar vooral niet zien vanuit hun cabine in de vrachtauto. Leerlingen nemen als onderdeel van het verkeersplein ook plaats achter het stuur van de stilstaande vrachtauto. Reden om het verkeersplein naar Bruinehaar toe te halen met als doel van de verkeerslessen om het aantal ongelukken onder fietsende leerlingen terug te brengen.

Wat is een Mobiel Verkeersplein?

Een fraai bestickerde vrachtwagen rijdt voor. De laadruimte opent en er komt een hele verzameling uit met onder meer verkeersborden, skelters, fietsjes, zebrapadaanduidingen en stoplichten.

Daarmee ontstaat een parcours waarop de jonge deelnemers naar hartenlust verkeersregels en –situaties kunnen oefenen. Verkeersplein-medewerkers staan klaar om de kinderen te helpen en te wijzen op gevaarlijke verkeerssituaties. Het is niet alleen leerzaam voor de kinderen; ze vinden het ook erg leuk.