Set of Solar panel sheets

Omdat de grotere gasvelden op de Noordzee inmiddels leeg geproduceerd zijn, werken NAM en Shell UK voortdurend aan innovaties en kostenbesparingen om uit steeds kleinere gasvelden op zee aardgas te kunnen winnen.

Innovatie en kostenbesparen

Platforms worden vereenvoudigd tot onbemande platforms, gasbehandelingsinstallaties verwijderd en het aardgas wordt, voor het aan land komt, alleen nog op centraal gelegen platforms behandeld.

Van de platforms in Engeland, die soms wel veertig jaar oud zijn, wordt vrijwel alles verwijderd en blijft vaak alleen nog een dek met productieputten over. Om aardgas uit deze putten te kunnen produceren is elektriciteit nodig. VONK, ontwikkelde hiervoor een compleet nieuw energiesysteem.

Zonne-energie

Het hybride powersysteem dat Vonk ontwikkelde, bestaat uit 152 zonnepanelen en slechts drie containers met geavanceerde technologie, inclusief een unit voor energieopslag. Naar verwachting draait een platform met dit nieuwe systeem 85 procent van de tijd op zonne-energie.

Om het platform ook tijdens de donkere wintermaanden, via een aggregaat, van stroom te blijven voorzien, is slechts een zeer geringe hoeveelheid diesel is nodig. Een platform blijft met het Vonk-systeem langer in bedrijf, heeft minder storingen aan installaties en produceert aardgas tegen lagere kosten. Het systeem is zelfvoorzienend, zelfsturend en voldoet aan de strenge eisen voor offshore-mijnbouwinstallaties.

Het systeem van Vonk levert het een forse CO2-reductie op: het draait immers voornamelijk op zonne-energie én er vliegen geen helikopters meer naar het platform. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg langs voor onderhoud.

Werkgelegenheid

Een team van dertig medewerkers van VONK en NAM ontwikkelde en bouwde het systeem in een half jaar. Het innovatieve systeem levert een belangrijke bijdrage aan de gaswinning op zee.

Sturen op CO2-reductie

Als grootste producent van aardgas in Nederland, speelt NAM een belangrijke rol in de energietransitie, de overgang van de huidige energiemix naar een duurzame energiehuishouding. De bijdrage van NAM is essentieel vanwege het grote aandeel van aardgas in de energiemix en de belangrijke bijdrage van Nederlands aardgas om CO2 te reduceren.

Forse slagen om CO2-uitstoot op korte termijn terug te brengen worden bereikt door energie-efficiëntie en -besparing. Door de inzet van moderne technologie kan steeds meer aardgas op een duurzame en energiezuinige manier worden gewonnen.

Samenwerken aan innovatie

VONK is een multidisciplinaire technisch specialist met 80 jaar wereldwijde ervaring in ontwikkelen en opleveren van innovatieve oplossingen en complexe projecten voor haar klanten in de olie- en gassector en aanverwante industrieën, met kantoren in Europa, Afrika, Midden Oosten en Azie. VONK is onderdeel van de Industry International Group. Het Hybride Power Systeem van VONK is in een half jaar ontwikkeld en gebouwd door een geïntegreerd team van VONK en NAM. Het bedrijf Whisper Power uit Drachten leverde onderdelen van het systeem en een controlesysteem komt van de Japanse firma Yokogawa.

Gaswinning op de Zuidelijke Noordzee

NAM en Shell UK werken in de uitvoeringsorganisatie ONEgas samen aan de gaswinning op de Zuidelijke Noordzee. Deze organisatie wordt aangestuurd vanuit Assen. Aan Nederlandse kant van de Noordzee heeft ONEgas 23 platforms, waarvan 15 onbemand. Aan de Engelse kant zijn dit 21 platforms, waarvan 19 onbemand. In Den Helder en Bacton komt het aardgas aan wal, waarna het met gasbehandingsinstallaties gereed wordt gemaakt voor eindgebruik.