er was veel interesse voor de kennissessie
Er was veel interesse voor de kennissessie

“Het organiseren van dit soort sessies past in onze doelstelling om de kennis die we in Groningen opdoen bij bevingsbestendig bouwen te delen en verspreiden”, aldus Henk Huberts, directeur van het EPI Kenniscentrum.

Julia Finkielsztajn, teamleider NAM Nieuwbouwregeling, vertelde dat heel veel projecten die deelnemen aan de regeling inventief bezig zijn. “Het gaat niet om het vinden van een ei van Columbus, het gaat om het slim toepassen van bestaande technieken.”

Aardbevingsuitdagingen direct meenemen in het ontwerp

Rudi Roijackers, technisch directeur bij ingenieursbureau ABT Wassenaar vertelde over het belang van het meenemen van de ontwerpuitdagingen, al vanaf het programma van eisen. “Als je dat doet verloopt het proces gemakkelijker, maar het zorgt er ook voor dat de impact van het toepassen van de ontwerpprincipes voor bevingsbestendig bouwen niet heel groot hoeft te zijn.”

Is het dan ook mogelijk om geen van de ontwerpregels toe te passen, en toch te voldoen aan de norm die de Nationale Praktijk Richtlijn beschrijft? Royakkkers: “Dat kan, maar ik zou het niet aanbevelen. Want dat leidt denk ik tot veel te grove en dure maatregelen.”

Aardbevingsbestendig bouwen beperkt ontwerpvrijheid niet

Lefier, Nijhuis Bouw en Rizoem vertelden aan de hand van een aantal projecten die zij in Groningen en Meerstad realiseren hoe ze daarbij de aardbevingsbestendigheid hebben ingepast in hun ontwerpen.

Rizoem koos in Meerstad voor de Percentageregeling. Dick Janssen: “Daarmee konden we door”. Dat aardbevingsbestendige huizen niet onder architectuur gebouwd kunnen worden bestrijd Janssen. “Sterker nog, ik vind dat ons project wel degelijk onder architectuur gebouwd is. De regeling heeft ons daar niet in beperkt.”

Bouwbedrijf Nijhuis voegde een extra ‘aardbevingsbestendige module’ toe aan hun Trento-concept. “De bewoner blijft daarbij wel centraal staan”, vertelt Klaas Hoogsteen. “We hebben geïnvesteerd om hen opties te kunnen blijven bieden, ook bij bevingsbestendige nieuwbouw.”

Lefier werkte vanaf het begin met een breed ontwerpteam en zocht vroegtijdig contact met NAM. Kees van den Berg: “Zo hebben we onze risico’s snel in kaart gebracht, en daarmee hebben we ook de meerkosten voor het aardbevingsbestendig bouwen kunnen beperken.”

Herijkte Nieuwbouwregeling biedt houvast

Bij alle projecten geldt dat ze content zijn met de duidelijkheid die de herijking van de Nieuwbouwregeling hen biedt. Zowel Nijhuis als Rizoem konden goed uit de voeten met de nieuwe percentages uit de regeling. Voor de hoogbouw van Lefier geldt dat ze gebruik maken van de Maatwerkregeling. Maar ook zij zijn blij met de herijking. Van den Berg: “De herijkte regeling biedt meer duidelijkheid en daarmee ook meer houvast voor ontwikkelaars.”

Lees meer over de Nieuwbouwregeling