Students attending guest lecture

Traktatie

Maar er was nog een reden waarom het feest was. Tijdens de gastles kwam het totaal aantal basisschoolleerlingen waar NAM het afgelopen schooljaar les aan mocht geven op 1000 te staan. Marco, Hanin en Erik trakteerden daarom alle leerlingen van de school op een heerlijk waterijsje.

Students enjoying puzzle game

Boorkop en gesteente

Na een voorstelrondje en een film gingen de ‘gastdocenten’ letterlijk en figuurlijk de diepte in. Met behulp van een boorkop, gesteente en puzzels wisten de NAM-medewerkers van alles uit te leggen over de ontstaansgeschiedenis van aardgas en aardolie, waar je de fossiele brandstoffen voor nodig hebt en hoe de NAM op grote diepte in de ondergrond een gas- of olieveld weet te bereiken. Vanzelfsprekend werden er ook vragen gesteld. “De boorkop en het gesteente materiaal werd tijdens de les nauwkeurig bestudeerd door de leerlingen. Maar ze vonden het ook leuk om een kleurplaat te maken” aldus Erik.

Students playing puzzle game

Helicopter

Dat het werk gewoon door moet gaan blijkt wel uit het feit dat Marco direct naar de gastlessen naar de helihaven in Den Helder vertrekken moet. Daar wacht een helicopter die hem naar het offshore platform brengt. Sinds kort werkt Marco op een offshore platform in de Noordzee. Nog voordat Marco op het platform is aangekomen heeft hij al via e-mail een bedankje van een van de leerkrachten ontvangen. ‘Namens ons hele team bedankt het was super geregeld’!

Students completed the puzzle game

Gastlessen

Het afgelopen jaar gaven NAM-medewerkers les op 17 scholen en aan circa 1000 leerlingen in haar werkgebied. Van Oosterhesselen tot Warffum en van Schildwolde tot Schoonebeek vonden de lessen plaats. De gastlessen gaan veelal over het werk van de NAM, hoe we aardgas en aardolie opsporen en winnen. Vanzelfsprekend komen ook de gevolgen van NAM’s werk aan de orde. Ouders verzorgen regelmatig gastlessen op de scholen waar hun kinderen les

krijgen. Bijvoorbeeld als het thema energie of fossiele brandstoffen aan de orde komt.