Dat is op 17 mei bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de stichting in Slochteren.

In de middenberm van de A7 staat ter hoogte van Slochteren het kunstwerk dat 50 jaar gaswinning in Groningen gedenkt. NAM, Gasunie en Gasterra vinden het gerechtvaardigd dat er ook een kunstwerk komt dat de keerzijde van de medaille laat zien: de aardbevingen en de gevolgen daarvan voor de bevolking.

Het nieuwe kunstwerk komt aan de andere kant van de A7 op een perceel dat ter beschikking is gesteld door de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De gasbedrijven zijn bereid samen de helft van de totale kosten (230.000 euro) op zich te nemen.

Excuses

Op de persconferentie zei Gerald Schotman dat hij betreurt hoe de NAM dr. Meent van der Sluis (1943-2000) heeft bejegend. Schotman heeft dit vorige week in een persoonlijk gesprek ook gezegd tegen de weduwe en de kinderen van Van der Sluis. Van der Sluis legde eind vorig eeuw het verband tussen gaswinning en aardbevingen.

Gemeenten

De Stichting Meent van der Sluis heeft inmiddels 20.000 euro binnen aan giften en toezeggingen. Zes van de twaalf Groninger gasgemeenten hebben toegezegd dat ze een financiële bijdrage leveren.

Volgens voorzitter Piter Bergstra van de Stichting Meent van der Sluis nemen bedrijven en instanties een afwachtende houding aan jegens het aardbevingsmonument. “Ze willen graag dat de gasbedrijven eerst het goede voorbeeld geven alvorens zelf aan het initiatief bij te dragen.’’