Julia Finkielsztajn, talked about gas, earthquakes and the opportunities

Rien Herbers (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) sprak op het symposium over het ontstaan en de eigenschappen van de Groningse aardbevingen. André Jorissen (hoogleraar TU Eindhoven) ging in op de mogelijkheden van licht bouwen in hout en staal bij aardbevingsbestendige nieuwbouw.

Harm Hoorn, ingenieur bij Zonneveld, sprak over innovatie en de mogelijkheden van base isolation om bestaande gebouwen aardbevingsbestendiger te maken. Stadsarchitect van Groningen Jeroen de Willigen deed een dringende oproep om de architectuur niet uit het oog te verliezen bij de versterkingsopgave.

Belang van integraal bevingsbestendig ontwerpen

Julia Finkielsztajn legde de nadruk op het maatschappelijke effect van de bevingen: “Hoewel het heel vaak over aardbevingen, problemen en oplossingen gaat, gaat het vooral om de mensen, de Groningers. De normen voor bevingsbestendigheid zijn nog onzeker: de Nationale Praktijk Richtlijn is nog geen onderdeel van het Bouwbesluit.

De Nieuwbouwregeling, die onderdeel is van het instrumentarium van de Nationaal Coördinator Groningen, probeert te voorkomen dat aardbevingsbestendiger bouwen onnodig duur wordt door integraal ontwerpen te stimuleren. Opdrachtgevers krijgen daarom zowel technische als financiële ondersteuning. Finkielsztajn: “Nieuwbouw betekent groei, ontwikkeling en toekomstperspectief.”

Lees meer over de NAM Nieuwbouwregeling