Name Board

“We zijn nu halverwege dit mooie project”, vertelt Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap. “De restauratie van de toren is zo goed als voltooid.” Inmiddels zijn ook de steigers rondom de toren weggehaald. Volgende stap is het toegankelijk maken van de toren voor het publiek, zodat ook zij kunnen genieten van het weidse uitzicht.

Hoofd Erfgoed Hugo Dokter vult aan:“Door de prachtige positie in het landschap wordt de gerestaureerde en opengestelde toren een prachtige toevoeging voor de omgeving.” Voor liefhebbers van geschiedenis worden ook historische elementen die aan de Koude Oorlog herinneren teruggeplaatst in de luchtwachttoren.

Publiek toegankelijk
De trappen die van oorsprong in de toren worden vervangen door nieuwe. Dit omdat de oude niet voldoen aan de bouwvoorschriften voor een publiek toegankelijk bouwwerk. De nieuwe trap biedt belangstellenden de mogelijkheid om, onder begeleiding, uit te kijken over het Groninger landschap.

Crowdfunding succesvol
Het verhaal van de toren wordt compleet gemaakt door het authentieke meubilair weer terug te brengen, zoals een plottafel en een kaart van de omgeving. Voor deze kersen op de taart startte het Groninger Landschap een crowdfundingsactie. Het oorspronkelijke doel van € 10.000,- is inmiddels al ruimschoots behaald.

Naar verwachting gaat Luchtwachttoren 7O1 in september 2016 open voor publiek.

Meer informatie over het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma vindt u op www.nam.nl/leefbaarheid. Dit programma is onderdeel van Kansrijk Groningen.