bezoekers van Sail 2017 in Den Helder in de rij voor de CiNAMa (or in English: visitors of Sail 2017 in Den Helder, queing for CiNAMa)

Op een unieke plek in de haven, midden op het offshore boorplatform De Paragon C462, presenteerde NAM zichzelf tijdens Sail Den Helder. De interesse was enorm. Meer dan 25.000 bezoekers namen een kijkje op het offshore platform.

In gesprek

NAM-collega’s gingen op het platform met de bezoekers in gesprek, lichtten het offshore leven toe en vertelden aan de hand van een grote plattegrond van de Noordzee over gaswinning op zee, ontwikkelingen en innovaties én de bijdrage van NAM aan de energietransitie.

In onze CiNAMa konden bezoekers beleven hoe de innovaties in ontwikkeling worden gebracht en maakten zij kennis met het bijzondere onderwaterleven dat rond platforms ontstaat.

Meer dan 25.000 bezoekers bezochten het Summerlabb bij Sail 2017 in Den Helder en gingen daar in gesprek over o.a. gaswinning en energietransitie

Energietransitie

Als grootste producent van aardgas speelt NAM een belangrijke rol in de energietransitie. Nederlands aardgas is de minst vervuilende fossiele brandstof met de laagste CO2-uitstoot. Van al het Nederlandse aardgas wordt circa 30% op zee gewonnen. Door het verduurzamen en vernieuwen van platforms dringt NAM het energieverbruik en de uitstoot van CO2 en emissies sterk terug en nemen de onderhoudskosten af.

Innovatief platform –L13FI

Zo staat zo’n 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder sinds kort een nieuw, compact platform voor gaswinning op zee: L13FI. Dit innovatieve platform, een zogeheten monotower op één pijler, wekt met windturbines en zonnepanelen zelf energie op om gaswinning mogelijk te maken. L13FI produceert met wind- en zonne-energie aardgas voor 275.000 huishoudens. Het nieuwe platform werd in Schiedam gebouwd en in drie onderdelen naar de locatie op zee gevaren. Bekijk een video over de installatie van het platform.

Meer informatie

Lees elders op deze website meer over schone en efficiënte gaswinning op zee en de ambities van NAM in de energietransitie en de open brief die NAM-directeur Gerald Schotman hier eerder dit jaar over schreef.