NAM bouwt zelfvoorzienend platform midden op zee

Het nieuwe platform wordt ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder in de Noordzee geplaatst. Met deze monotower kan op een schone en efficiënte wijze aardgas uit drie nieuwe putten worden gewonnen. Dit gas wordt daarna op het centraal gelegen K14-platform behandeld, waarna het met leidingen naar Den Helder wordt getransporteerd.

Eerste productie van aardgas in 2018 verwacht

De monotower, die met L13 FI wordt aangeduid, wordt begin mei naar haar locatie op de Noordzee gevaren. Als eerste wordt een 30 meter lange pijler in de zeebodem geplaatst waarop de bovenbouw wordt geplaatst. Daarna worden er drie nieuwe putten geboord en een nieuwe leiding van 7 kilometer naar het K15-platform aangelegd. Van K15-FA wordt het gas met een bestaande buisleiding naar het K14-complex vervoerd. Dit K14-platform is de hub voor behandeling van het gas van diverse platforms, voordat het bij Den Helder aan land komt.

Voor het boren van de nieuwe putten en de aanleg van de leiding is ongeveer anderhalf jaar tijd nodig. De monotower kan het eerste aardgas naar verwachting eind 2018 produceren. Er wordt dan circa 1.500.000 m3 aardgas per dag geproduceerd. Dit is gelijk aan de energieproductie van 175 windmolens van 8 megawatt.

Energietransitie en gaswinning

Als grootste producent van aardgas speelt NAM een belangrijke rol in de energietransitie. Nederlands aardgas is de minst vervuilende fossiele brandstof met de laagste CO2-uitstoot. Van al het Nederlandse aardgas wordt circa 30 % op zee gewonnen. Door het verduurzamen en vernieuwen van platforms dringt NAM het energieverbruik en de uitstoot van CO2 en emissies sterk terug en nemen ook de onderhoudskosten af.

Om Nederland van voldoende energie te voorzien worden er nieuwe gasvelden op zee ontwikkeld. In de zogeheten Joint Development Area - met 14 platforms en een jaarproductie van 1.5 miljard m3 - werken NAM, EBN, Tullow, Wintershall en Oranje-Nassau daarvoor nauw samen. De monotower is dan ook een gezamenlijke investering. 

NAM-directeur Gerald Schotman benadrukt het belang van de monotower: ‘Het is belangrijk te innoveren bij de gaswinning op zee. Wij verduurzamen op dit moment onze platformen met nieuwe en duurzame technieken, vereenvoudigen onze installaties en beperken daarmee de emissies en de kosten. Gaswinning op de Noordzee blijft daarmee de komende decennia enorm belangrijk in de Nederlandse energiemix. Met dit nieuwe platform wordt met wind- en zonne-energie voor 275.000 huishoudens aardgas geproduceerd.’

Werkgelegenheid

Het platform werd door HSM in Schiedam gebouwd. IV Oil & Gas uit Papendrecht voerde de engineering uit. Het transport en het duikwerk wordt uitgevoerd door de bedrijven Scaldis en Boskalis. Andere betrokken bedrijven zijn Frames, Orga en TSS4U.