man and women on cycle asking near van

Boerderijenfietstocht

Woensdag 2 augustus was het een drukte van belang op NAM locatie De Wijk-20 aan de Oshaarseweg in Koekange. NAM opende daadwerkelijk het hek van de toegangsweg naar de locatie om deelnemers aan de ‘Boerderijenfietstocht maar dan anders’ te voorzien van een stempel op hun deelnemerskaart. Het mobiele kantoor bij de locatie diende als één van de stempelposten.

Zuurstof en stikstof

Vol enthousiasme vertellen NAM-medewerkers over de groen-grijze installatie op de locatie maar ook wat er komt kijken bij de winning van aardgas en aardolie. De torens vormen de in het oogspringende onderdelen van de luchtscheidingsinstallatie die de omgevingslucht in zuurstof en stikstof scheidt. Zuurstof wordt afgeblazen en stikstof wordt geïnjecteerd in het bijna lege De Wijk-gasveld. De stikstof zorgt dat het laatste restje aardgas uit veld gedrukt wordt en bij de productie installaties elders op het De Wijk-veld naar boven komt. ’Nu is het duidelijk wat de groen-grijze torens doen’, aldus één van de fietsers uit Zuidwolde (dr). ‘Regelmatig fiets ik langs de locatie en steeds opnieuw vraag ik me dan weer af waar die torens voor dienen, maar dat weet ik nu eindelijk.’

Stempelen bij de stempelpost

1100 stempels

Na het zetten van 1100 stempels en 3 ½ uur later keert de rust weer op de locatie. Alle stempels zijn gezet, de mobiele stempelpost rijdt het terrein af en het hek gaat weer dicht. Op naar wellicht een volgende editie van de ‘Boerderijenfietstocht maar dan anders’.

We houden u graag op te hoogte van de werkzaamheden.

Goed om te weten 

  • Op Facebook zijn wij te vinden als NAM in De Wolden
  • Op Twitter zijn wij ook te volgen; via @NAMbv
  • Meer informatie kunt u ook vinden op www.nam.nl/aardgasplus