Thomas Klootwij workshop NAM

Opening

Onderwijsgedeputeerde Cees Bijl van de Provincie Drenthe, opende de dag. Hij enthousiasmeerde de leerlingen en vertelde hoe hij gefascineerd raakte door scheikunde: het cyrillische* alfabet in het periodiek systeem.

Workshops

Tijdens een workshop bij NAM maakten de leerlingen een rondreis door de gesteentelagen onder onze voeten. Met de kennis die tijdens de workshop opgehaald werd moesten de scholieren aan het eind van de workshop zelf geologische structuren herkennen. De workshop sloot naadloos aan bij die van AkzoNobel: het witte goud van het chemiepark Delfzijl. Behalve moeilijke zoutige vragen was er ook ruimte voor creativiteit: het maken van een lavalamp. Bij de workshop van de wiskunde studenten Harmke en Stefan vielen de meeste zweetdruppels, veelal nog onbekende wiskunde stond centraal. In de raketbouwworkshop was ruimte voor maximale creativiteit: wie maakt de mooiste waterraket die ook nog eens de langste afstand aflegd.

Superkwis

In de superkwis stonden thema's als licht, ruimtevaart en aarde centraal. Aan de hand van 30 meerkeuze vragen werd ANW kennis getoetst. Een pluim is er voor Yury Kucherenko van het Aletta Jacobs. Als enige deelnemer behaalde hij 25 punten!

Bij een wedstrijd hoort een podium en een uitslag. Emma de Rooij mag zich de beste leerling noemen, op de voet gevolgd door Anna Gesink. Beide dames zijn van het Praedinius College. Femke Vonck van RSG de Borgen behaalde de derde plaats. Bij de scholen zegevierde het Praedinius voor RSG de Borgen en CSG Dingstede. Opvallend was de prestatie van het Dr. Nassau, zij haalden met 8 leerlingen een vijfde plaats.

Deelnemende scholen

Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdelta College Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, Leeuwarder lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

AkzoNobel, BASF, FrieslandCampina, NAM, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Het cyrillische alfabet

Het cyrillische alfabet is het alfabet dat in zes Slavische talen gebruikt wordt, namelijk de talen Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars.