Group of people

De Turkse experts brachten ook bezoeken aan twee Groningse base isolation projecten: een nieuwbouwproject van Geveke in de stad Groningen en een versterkt gebouw in de regio. Tijdens de seminar leerden de deelnemers over overeenkomsten en verschillen in bouwsystemen tussen Turkije en Nederland, en was er ook ruimte om tips en adviezen uit te wisselen.

Base Isolation zeldzaam in Groningen

Tot nog toe is de toepassing van base isolation een zeldzaamheid: slechts enkele Groningse projecten zijn vanuit de Nieuwbouwregeling aardbevingsbestendig gebouwd met deze techniek. Niet alle buitenlandse oplossingen lenen zich voor toepassing in de Groningse situatie. Het is daarom belangrijk dat nieuwe technieken zoals base isolation te integreren zijn in het Bouwbesluit én in NPR9998.

“Aannemers moeten ermee uit de voeten kunnen en bewoners moeten weten wat zo’n oplossing betekent voor hun huis. Daarom is het goed om van die projecten te leren, en tips uit te wisselen met experts op dit gebied”, aldus Julia Finkielsztajn, teamleider van de NAM Nieuwbouwregeling.

Lees meer over de Nieuwbouwregeling