De film is gebaseerd op een volksverhaal over het ontstaan van Sappemeer. Kloosters in de Ommelanden hadden de angstaanjagende Sappe aangesteld om pacht te innen. Paul Bezuijen verwerkte het verhaal in een hedendaagse jeugdfilm met flashbacks naar de zeventiende eeuw. Gaandeweg merkte Bezuijen dat het toch ook een film voor volwassenen werd. “Het heeft de naïviteit van een jeugdflim, maar er zitten heel serieuze stukken in.”

NAM Mediaverkiezing Publieksprijs
Bezuijen won in 2016 de publieksprijs bij een verkiezing voor mediaprojecten, georganiseerd door NAM. Hiermee steunde NAM vanuit haar Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma verschillende mediaprojecten die Groningen eens van een heel andere kant laten zien. De fotograaf en filmmaker was al bezig met het script voor de film. “De prijs gaf net dat zetje.”

Acteurs
De acteurs, met en zonder ervaring, komen uit Hoogezand-Sappemeer en omgeving. Ook de filmlocaties waren in de buurt. Cellist René van Munster componeerde de muziek.

Na de vertoning op 29 november in bioscoop Vue in Hoogezand, is de film 16 december te zien bij Images in Groningen. Verder worden bijvoorbeeld nationale en regionale omroepen benaderd.
De kaartverkoop verloopt via sappefilm@gmail.com.

Lees meer in de HS-krant en Dagblad van het Noorden en op de website van Paul Bezuijen.