Girls in de ban van techniek
apr. 19, 2018
Rond het Drents Museum in Assen gingen bijna 100 meiden tijdens de landelijke Girlsday op 12 april 2018 aan de slag met het Thema energie. ‘Werken in techniek is niet saai; een bèta- of technische opleiding is óók voor meisjes interessant’. Die boodschap werd tijdens Girlsday voor het voetlicht gebracht.

‘Wat is energie eigenlijk, kun je zelf energie opwekken en wat kun je met je eigen energie voor elkaar krijgen’. Aan de hand van deze vragen roken de honderd HAVO- en VWO-girls uit Groningen en Drenthe een beetje aan het ‘technisch werkveld’. Ze vergrootten hun inzicht met vier praktische workshops: zonnecellen branden, vuurvliegjes maken, gaschromotografie en spelden maken.
Ontbijten in een truck
De workshops vonden plaats in het Drents Museum én in de Knutselkeet en de ‘Jouw energie van Morgen truck’ die beide bij het museum voor de deur stonden. In de truck, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), GasTerra en Gasunie, ging de Girlsday in Assen overigens ook van start, met een drukbezocht ontbijt.
Carrièreperspectief
Uiteraard schoven de girls, als toekomstig energiegebruikers, bij het ontbijt aan. Zij ontbeten in de truck samen met docenten en vertegenwoordigers uit de energiewereld, maar ook met betrokken medewerkers van het Drents Museum en de provincie Drenthe.
“Tijdens Girlsday willen we duidelijk maken dat bèta of techniek ook echt voor girls is”, zegt Henriët Jager van NAM. “Een technische opleiding biedt een goed carrièreperspectief en een inhoudelijk uitdagende baan bij technische bedrijven.”
Jet-Net
De honderd meiden die in Assen deelnamen aan Girlsday volgen HAVO- en VWO onderwijs in Groningen en Drenthe, aan de zogenoemde Jet-Net scholen van NAM. Het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, Jet-Net, is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid om HAVO- en VWO leerlingen te interesseren voor een betatechnische vervolgopleiding.
Girlsday
Girlsday wordt georganiseerd het VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Het VHTO wil graag dat meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze en meer participeren in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland. Op Girlsday krijgen meiden van 10 tot 15 jaar een uitnodiging om een kijkje te nemen in het technisch werkveld en kennis te maken met (vrouwelijke) professionals die in deze sectoren werken.