GZI Emmen permanently closed

De GZI in Emmen deed bijna 30 jaar dienst als uniek proces voor de behandeling van zuur gas*. Op de 35 hectare grote gaszuiveringsinstallatie in Emmen werkten tijdens de hoogtijdagen 150 mensen en werd 8 miljoen kuub gas per dag geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. In totaal zuiverde de installatie 30 miljard kuub gas. Daarmee hadden -fictief- alle huishoudens in Drenthe meer dan 92 jaar vooruit gekund.

Veertien gasvelden

In 1988 werd het eerste gas ontvangen op de GZI. In al die jaren zijn veertien gasvelden in Drenthe en Overijssel leverancier geweest voor het te zuiveren gas. Per dag werd er 8 miljoen m2 gas gezuiverd. Zeven daarvan produceerden tot eind 2017 nog zuur gas, goed voor nog slechts 500.000 m2 per dag. Van deze velden worden er vier aangesloten op een zuiveringsinstallatie in Collendoorn (Gemeente Hardenberg) en omgeleid voor gasbehandeling naar Ten Arlo (Gemeente Hoogeveen). Drie gasvelden zijn met de stopzetting van de GZI definitief gesloten: Emmen, Gasselternijveen en Collendoorn. De werkzaamheden op de bijbehorende locaties vinden ook de komende maanden nog plaats.

Toekomst

Op dit moment wordt onderzocht hoe het terrein kan worden ingevuld met duurzame mogelijkheden voor energie. Het bovengrondse gedeelte wordt weliswaar afgebroken, het ondergrondse leidingstelsel en de al aanwezige industriële elektriciteitsaanvoer kunnen nog van grote waarde zijn voor energievormen die passen bij de energietransitie. Dat ‘onderzoeken’ heeft de naam GZI-Next: samen met de gemeente Emmen, EMMTEC Services, Energy Valley, de NOM en Gasunie, wordt gekeken hoe het straks opgeruimde GZI-terrein ingezet kan worden voor de opwekking van duurzame energie.

Skyline

De skyline van Emmen blijft nog even intact met de 110-meter hoge fakkels, de schoorsteen en de enorme installatie met pijpen en buizen. Het komende half jaar wordt de installatie volledig gasvrij en schoon gemaakt, zodat daarna de sloopwerkzaamheden veilig kunnen plaatsvinden. Maar uiteindelijk gaat deze bijzondere locatie met een uniek stuk techniek wel echt verdwijnen.

* Zuur gas is zwavelhoudend gas. Wanneer er geen zwavel in zit, dan spreken we van ‘zoet’ gas.