Johan Atema werkt sinds 1997 bij Shell. Hij vervulde verschillende technische managementfuncties, zowel in het verleden bij NAM als onder meer voor Shell in Maleisië. Sinds 2014 werkt hij als Vice President Manage Producing Assets bij Shell International in Den Haag.

Johan Atema: “Ik ben geboren en getogen in het Noorden en woon al geruime tijd in Groningen. Ik ben me dan ook goed bewust van de impact die de gaswinning in Groningen met zich mee brengt en heb begrip voor de besluiten die hieromtrent zijn genomen. Ik kijk er dan ook naar uit om met mijn NAM-collega’s de komende jaren zorg te dragen voor een veilige en betrouwbare energievoorziening, waarbij we tegelijkertijd werken aan de afbouw van de productie in Groningen en een naadloze transitie naar een duurzame toekomst.”

Terugblik

Gerald Schotman werd op 1 oktober 2014 aangesteld als directeur van NAM. Zijn startperiode werd gekenmerkt door een groot aantal aardbevingen, in het aantal schadeclaims en door immense maatschappelijke onrust door de aardbevingen. Al bij zijn aantreden nam hij zich voor dat NAM op afstand moest komen van de afhandeling van schade. “Schoenmaker, blijf bij je leest” was een door hem veelgebruikte uitspraak. Hij erkende de zorg die sprak uit het OVV-rapport van begin 2015 en omarmde de aanbevelingen. Schotman: “De impact van de aardbevingen op de Groningers en Groningen is enorm. Ja, er zijn in de afgelopen jaren veel stappen gezet, maar veiligheid is geen rekensommetje, het is een gevoel.”

Schotman vervolgt: “Recentelijk heeft het op afstand plaatsen van NAM zijn beslag gevonden in de besluiten van minister Wiebes en in de afspraken met regio Groningen. Hiermee gaat NAM een nieuwe fase in. Voor mij is het dan ook een natuurlijk moment om het stokje over te dragen.”