Het Waddengebied is een van de donkerste plekken van Nederland. Toch is het ook hier door brandende lampen ’s nachts niet helemaal donker. Verschillende bedrijven nemen maatregelen, waaronder NAM GBI (gasbehandelingsinstallatie) in Den Helder.

GBI krijgt ledlampen

NAM vervangt de buitenverlichting bij de GBI aan de Oostoeverweg. Alle 250 lampen bij de wegen en bij de hekken op en om het terrein krijgen ledverlichting. Door het plaatsen in een haakse hoek en een reflectiesysteem, komt er veel minder strooilicht. Verder worden ze zoveel mogelijk gedimd of waar mogelijk zelfs uitgezet. Dit is mogelijk doordat de huidige bewakingscamera’s ook functioneren bij zeer weinig licht. Tijdens werkzaamheden op het terrein of wanneer iemand een hek nadert, gaan de lampen gericht vol aan.

Duisternis op de Wadden

De vervanging begint in 2019. “Het wisselen van de lampen is snel te doen,” licht Henk Zandvliet van de GBI toe, “maar de voorbereidingen en het inregelen van alle afzonderlijke lampen vergen de nodige kennis en tijd.” Zandvliet is blij dat NAM, zonder in te boeten op veiligheid en arbeidsomstandigheden, kan bijdragen aan duisternis op de Wadden.

Een donkere nacht is belangrijk voor de natuur, gezondheid, beleving en wegens energiebesparing. Tijdens een boottochtje op 5 november kregen vijftien Helderse ondernemers tips hoe ook zij kunnen bijdragen. Dit gebeurde in het kader van Dark Sky Waddengebied, dat onderdeel is van het project Sterren Dichterbij.