Gasproductie kleine velden neemt af
jul. 12, 2019
De gasproductie uit de kleine velden neemt de komende jaren niet toe en wordt ook niet versneld. De aanname dat dit wel het geval is, om daarmee de afnemende productie uit het Groningen-veld op te vangen, is niet juist. De totale gasproductie uit de kleine velden in Nederland neemt juist af, dit zal niet veranderen.

Deze dalende trend is al begin deze eeuw ingezet en zal dus niet veranderen. Daarnaast worden er door de NAM geen nieuwe velden via bestaande gasputten aangeboord.
Kleine velden zijn, het woord zegt het al, beperkte gasvoorraden in vergelijking met het immense Groningen-gasveld. In de bestaande klein gasvelden zit tientallen tot honderden malen minder gas. Het gas kent bovendien een andere samenstelling dan het Groninger gas.
Versneld leeg produceren kleine velden kan niet zomaar
Na de start van de productie van een klein gasveld neemt de productie alleen maar af. Meer dan de winbare hoeveelheid kan de NAM niet uit het veld produceren. Het efficiënt produceren van bestaande en, wat niet vaak voorkomt, nieuwe kleine gasvelden kunnen de productie uit kleine velden enigzins op peil houden maar niet verhogen. Per saldo neemt de gaswinning uit kleine velden elke dag steeds iets meer af.
Winningsplan bepaalt volume en veiligheidskaders
De wettelijke basis om aardgas te mogen winnen staat in het winningsplan. In dit plan geeft de NAM de verwachte productieduur en de verwachte productiehoeveelheden aan. In het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat, waarmee het winningsplan vastgesteld wordt en gaswinning mogelijk wordt, zijn de kaders voor de productie opgenomen.
Winningsplannen worden geactualiseerd aan de hand van nieuwe inzichten
De NAM en andere operators hebben de laatste vier jaar tientallen van deze winningsplannen moeten aanpassen op verzoek van het ministerie. In die winningsplannen zijn alle gegevens geactualiseerd op basis van de nieuwste inzichten. Niet alleen over bijvoorbeeld bodemdaling en seismiciteit, maar ook over de verwachte productieduur en -hoeveelheden.
Die aanpassingen hebben alleen betrekking op de eigenschappen van het specifiek gasveld en de productie uit dat specifieke gasveld. Voor ieder veld verwacht de overheid dat een operator het veld zo doelmatig als mogelijk wint. De aanpassingen staan geheel los van de productie uit het Groningen gasveld en zouden ook bij een gelijke productie uit Groningen doorgevoerd zijn.
Iedere aanpassing in een winningsplan heeft dan ook niet per se een verhoging of tempoverandering van de productie als reden of gevolg, maar is een gevraagde aanpassing om een veld veilig en verantwoord te kunnen winnen.
Het belang van aardgas uit kleine velden
Titel: Het belang van aardgas uit kleine velden
Duur: 1:45 minuten
Beschrijving: Animatie met voice-over waarin wordt besproken hoe belangrijk kleine aardgasvelden zijn voor de energievoorziening van Nederland.
Transcript van ‘Het belang van aardgas uit kleine velden’
[Tekst op scherm]
HET BELANG VAN AARDGAS UIT KLEINE VELDEN
[Achtergrondmuziek]
Rustige muziek met een vrolijke noot
[Video]
Animatie van een fluitketel op een fornuis. Beeld zoomt uit en de animatie laat een vrijstaande woning met gazon zien. Andere huizen en bomen staan op de achtergrond. Een persoon maait het gras. Beeld zoomt uit en beweegt naar rechts. Animatie van een beek met het huis op de achtergrond en koeien in de wei naast de beek. In de wei staat een gaswinningsinstallatie. Beeld wordt doormidden gedeeld. De onderste helft laat de ondergrondse bodem zien met een pijpleiding die naar de gaswinningsinstallatie loopt. Animatie van gronddoorsnede naar 3 km diepte. Gas is zichtbaar onder de pijpleiding en beweegt. Animatie van de kaart van Noord-Nederland. Nederland is groen gekleurd. De bolling van de Aarde is zichtbaar. Het Groninger gasveld is aangeduid op de kaart. Kaart van Nederland kantelt.
[Voice-over]
Als sinds de jaren 50 winnen we in Nederland aardgas uit kleine velden. Op veel plekken in Nederland zit het aardgas op zo'n 3 km diepte. Nederland bezit één heel groot gasveld het Groninger gasveld.
[Video]
De provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijsel, Noord-Holland en Zuid-Holland worden licht groen gekleurd. De locaties van de kleinere gasvelden worden met blauwe bolletjes aangeduid op de kaart. Links verschijnt een kleine cirkel met daarin twee personen in werkkleding en een vrachtwagen en grote gasinstallatie op de achtergrond. De cirkel komt groter in beeld. Het beeld zoomt in op de kaart van Nederland en afwisselend op Friesland, Drenthe, Overijsel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Groningen en de Noordzee.
[Voice-over]
Daarnaast zijn er in Nederland ruim 175 kleinere gasvelden en wordt er dagelijks hard gewerkt om nieuwe kleine velden te blijven ontwikkelen. Deze kleine velden liggen vooral in Friesland, Drenthe, Overijsel, Noord-Holland, Zuid-Holland en aan de rand van de provincie Groningen. Er zijn ook velden op zee.
[Video]
Close-up van Zuid-Holland op de kaart van Nederland. In de regio Den Haag verschijnt een animatie van de Ridderzaal. Het beeld zoomt in op de Ridderzaal en er loopt een man uit. Close-up van de man in pak die het een document over het kleineveldenbeleid omhoog houdt.
[Voice-over]
In 1974 besloot de Nederlandse regering het aardgas uit kleine velden optimaal te winnen, het zogenaamde kleineveldenbeleid, om zo minder afhankelijk van buitenlandse energiebronnen te zijn.
[Video]
Beeld beweegt over de kaart van Nederland en zoomt in op het Groninger gasveld. Daarnaast is een kleiner gasveld en een pijl illustreert het verschil. Overzichtskaart van Nederland en alle kleine velden worden aangeduid met een groene stip. Pijpleidingen verbinden langzaam alle velden. De kaart vervaagt en een cirkel verschijnt midden in het beeld, met daarin de tekst ‘30%’. Een groene ring aan de buitenkant illustreert de hoeveelheid 30. De cirkel wordt groen met daarin de tekst ‘1.500 miljard M3 aardgas’. De cirkel wordt blauw met daarin de tekst ’33 jaar’. In de cirkel verschijnt een dakraam van een huis. De cirkel vult langzaam het hele beeld. Dakraam gaat open en de animatie laat een badkamer zien met een persoon in bad. De badkraan stroomt met warm water en de lamp brandt.
[Voice-over]
De kleine velden zijn wel honderd tot duizend maal kleiner dan het Groninger gasveld maar heel belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening. Want alle kleine velden samen zorgen voor meer dan 30% van het Nederlandse aardgas. In totaal produceren al die kleine velden al zo'n 1500 miljard m3 gas. Voldoende aardgas om heel Nederland 33 jaar van warmte, elektriciteit en warm water te voorzien.
[Video]
Het raam naast het bad gaat open en een veld wordt zichtbaar. Daarin staat een aardgasinstallatie. Op de achtergrond staan bomen, windturbines en elektriciteitsmasten met kabels. De zon schijnt volop. Het beeld beweegt naar links, over het veld en een beek. Een huis met kassen, een persoon en een tractor vult het beeld. Het beeld verschuift naar een dorpje naast een rivier.
[Voice-over]
Op weg naar een duurzame energievoorziening is gas belangrijk om de wisselende opbrengst van onder andere wind- en zonne-energie op te vangen. Aardgas zal zo nog zeker tientallen jaren een cruciale rol in de Nederlandse energievoorziening spelen. Het winnen van gas uit kleine velden blijft dan ook belangrijk om dagelijks voldoende energie te leveren aan bedrijven en huishoudens in Nederland.
[Tekst op scherm]
Logo van NAM
BRON VAN ONZE ENERGIE