Inmiddels staat er nog weinig overeind op de 38 hectare tellende NAM-locatie. SGS Search en VSM Sloopwerken hebben vrijwel alles boven de grond al weggehaald, zoals leidingen, tanks en gebouwen. De bezoekers waren verrast over de grootte van het terrein en de hoeveelheid op te ruimen materialen. Die worden gesorteerd en zoveel mogelijk hergebruikt.

GZI Next

Wat boven de grond overblijft is asfalt met een aantal wegen en hekwerken. Samen met de ondergrondse leidingen voor onder meer elektriciteit en gas, is het terrein zeer geschikt voor een zogenaamde Energy Hub met een mix van duurzame energiebronnen zoals waterstof, groen gas en zonne-energie: het concept GZI Next.

RTV Drenthe filmt sloop GZI

In het oog springen nu nog de fakkel en de schoorsteen. Het neerhalen wordt tot het laatst bewaard. Over het hoe en waarom, spraken projectleider René Jansen van de NAM en Arjan van de Schootbrugge van SGS Search later die dag met RTV Drenthe. De regionale zender maakte een artikel en een mooie video: Dag gaszuiveringfabriek GZI Emmen, hallo GZI Next!