Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de vaak eeuwenoude kerken weten te vinden, zijn ze bij veel Groningers onbekend. Het project ‘Veur Aaltied’ van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken moet daar verandering in brengen. Ook de orgels in een aantal van de kerken verdienen aandacht, net als de verhalen van de mensen die in die eeuwen naar de kerk gingen. Verder willen de initiatiefnemers laten zien hoe kerken als cultureel podium weer een plek midden in het dorp kunnen vinden.

Spelshow

De eerste voorstelling, getiteld ‘Voor altijd’, is op 12, 13 en 14 april te zien in de kerk in Usquert. De Groninger Nico van der Wijk schreef en regisseerde de voorstelling. “Het is een spelshow met Demon, de duivel, als spelleider”, vertelt Van der Wijk. “Hij stelt drie doden de vraag of ze hun leven opnieuw zouden willen leven, maar dan ook helemaal, met alle mooie dingen, maar ook alle verdriet.”

Die drie doden zijn een hondenslager (hij joeg tijdens de dienst honden de kerk uit), een socialistische boerenarbeider en de Usquertse operazangeres Angela. Net als de kerken, was zij bekender en geliefder in het buitenland dan in Groningen.

Tien voorstellingen

De andere negen theatervoorstellingen spelen van april tot oktober in achtereenvolgens Kloosterburen, Thesinge, Sappemeer, Noordbroek, Krewerd, Loppersum, Woltersum, Visvliet en Nuis. Een trailer en meer informatie vindt u op de website van Veur Aaltied

NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma

De NAM draagt bij aan Veur Aaltied vanuit het Leefbaarheid en Duurzaamheid Programma. Met dit programma investeert de NAM in regio’s waar we actief zijn.