NAM noemt die locatie ‘De Wijk-100’ omdat de te boren put aan wordt gesloten op het gasveld met de naam ‘De Wijk’. In de eerste week van april hebben vrachtwagens materialen naar de locatie gebracht waarvan een geluidsscherm opgebouwd is.

Pasen

Als alles volgens planning verloopt dan komt de boortoren na het Paasweekend naar de Kruisweg toe. Zodra alle materialen op locatie staan, wordt de boortoren opgebouwd en start het boren. Dat betekent dat de verwachting nu is dat in de derde week van april de boortoren begint met het boren van de nieuwe put en dat gedurende twee weken. De boring duurt dan tot eind april / begin mei. Na het eindigen van de boring breken we de boortoren en het geluidsscherm weer af en vertrekt de boortoren naar de volgende klus.

Boortoren

De boortoren is circa 30 meter hoog en staat -afhankelijk van de omstandigheden- twee tot drie weken op de locatie voor het boren van een nieuwe put. De diepte van het gasveld waar de put naar toegeboord wordt is ongeveer 500 meter. Het boren gaat dag en nacht door. Voor het ’s nachts boren is veel licht nodig. Van een flinke afstand zijn deze lampen te zien. Ook brengen deze werkzaamheden onvermijdelijk geluid met zich mee waar buren last van kunt hebben. Wij moeten voldoen aan de wettelijke eisen; dit wordt regelmatig gemeten en gecontroleerd door ons en onze toezichthouder.

Aansluiten put

Wanneer de put geboord is, heeft een andere afdeling nog tijd nodig om later dit jaar de nieuw geboorde put aan te sluiten op een gaswinningsinstallatie. Deze gaswinningsinstallatie zorgt ervoor dat het aardgas geproduceerd of gewonnen kan worden.

Meer informatie volgt?

Het lag in de bedoeling om tijdens een informatiebijeenkomst op Camping De Westerbergen belangstellenden gelegenheid te geven om vragen persoonlijk aan ons te stellen. Helaas zijn wij ingehaald door de realiteit en mogen wij door het Covid-19-virus geen informatiebijeenkomst organiseren. Vanzelfsprekend kunnen vragen altijd telefonisch of via e-mail aan ons gesteld worden.

Waarom gaswinning?

Deze nieuwe put gaat gebruikt worden voor aardgaswinning. Het ‘De Wijk-gasveld’ behoort bij de 240 kleine gasvelden in Nederland. Het meeste aardgas uit kleine velden wordt gebruikt voor het geschikt maken van gebruik in huishoudens. Het overige deel van 30% wordt gebruikt voor het draaiende houden van de industrie en dus de economie.

Goed om te weten

  • Het geluid van de boring zou overdag op 300 meter afstand niet hoger mogen zijn dan 60 dB.
  • Op Facebook zijn wij te vinden als NAM in De Wolden.
  • Op Twitter zijn wij ook te volgen; via @NAMbv.
  • Meer informatie over het project kunt u vinden op onze pagina over stiksofinjectie.

Heel goed om te weten

Bezorgen wij overlast? U kunt 24 uur per dag telefonisch terecht bij onze meldkamer op telefoonnummer 0592-364000. Tijdens kantooruren kunt u met de afdeling communicatie bellen via telefoonnummer 0592-369111. E-mailen kan ook via e-mailadres; nam-communicatie@shell.com.