Boorinstallatie achter een huis

Het is bijna niet voor te stellen hoe Schoonebeek er in 1945 uitzag. Aan de ene kant een dorp met grote Saksische boerderijen, gebouwd op de zandrug waarop het Westersebos (Westeinde), het Middendorp en het Oostersebos (Oosteinde) zijn ontstaan. Ook was er een weg naar Nieuw Schoonebeek en Coevorden. De weg naar Nieuw Schoonebeek was in de winter vaak onbegaanbaar vanwege de overstromingen van het Schoonebeker Diep (‘De Stroom’).

Een eeuwenoud dorp ook, geïsoleerd liggend in de zuidoosthoek van Drenthe. In het zuiden en in het oosten grenzend aan Duitsland. En hoewel er lang sprake is geweest van een gebied zonder ‘echte’ grenzen, was er vanaf 1824 sprake van duidelijke landsgrenzen en lag Schoonebeek dus nog meer in een uithoek van Nederland.

Herdenking

Graag hadden we samen met de Schoonebekers uitgebreid stil gestaan bij deze olievondst, de herdenking van de gevallen tijdens oorlogen en de viering van 75 bevrijding. Echter door het Corona-virus zijn de activiteiten verplaatst naar 2021. Wel is er een prachtig magazine met als titel: Schoonebeek vertelt, de kracht van verbinding verschenen.

Magazine

Het magazine bevat alleen maar bijzondere verhalen en artikelen. Verhalen en artikelen over en van mensen die we kennen en waar we ons verbonden mee voelen. Maar ook verhalen van mensen die we niet kennen, mensen die vochten voor onze vrijheid. Mensen die vijf lange en moeilijke jaren vochten tegen de onzichtbare vijand. De komende dagen plaatsen wij verhalen die ‘verbinding’ tonen. Vandaag verhaal nummer vier, hoe het dorp Schoonebeek door de jaren heen veranderde.

Lees het volledige artikel: Een ander dorp