Twee mannen in oranje overall en witte helm met boortoren op achtergrond

NAM-locatie Assen-1 is een gaswinningslocatie en ligt ingesloten tussen de A28 en de wijk Kloosterveen. Om de bestaande gaswinning ook de komende jaren ongestoord voort te kunnen zetten, is onderhoud nodig op de locatie. Het aardgas wordt hier uit de diepe ondergrond gewonnen en via een pijpleiding naar een gasbehandelingsinstallatie getransporteerd.

Het onderhoud wordt door een boortoren uitgevoerd. Bijzonder, want naast dat we een boortoren gebruiken om de weg naar een gasveld te boren, gebruiken we deze ook voor het onderhoud aan putten.

Wat voor werkzaamheden gaan we uitvoeren?

Naar verwachting nemen de onderhoudswerkzaamheden drie tot vier weken in beslag. Tijdens de werkzaamheden wordt de bestaande gasproductiebuis vervangen door een nieuwe productiebuis.

Wat kan men horen

Een gasproductiebuis bestaat uit meerdere buizen die op locatie aan elkaar geschroefd worden. Dit proces is geheel geautomatiseerd, maar het oppakken en neerleggen van de stalen productiebuizen kan geluid veroorzaken. Het aan elkaar schroeven van de buizen wordt door het bovenste gedeelte van de boortoren, top drive genoemd, gedaan. Deze top drive kan een gierend of zuisend geluid maken.

Twee mannen in oranje overall men witte helm werken aan pijpleidingen

Transport

Voorafgaand aan de opbouw van de boortoren, wordt alle benodigde materiaal naar de locatie gebracht. Dit brengt meerdere transportbewegingen naar en van de locatie aan de Asserwijk met zich mee. Op de locatie zullen ook meer mensen dan normaal aanwezig zijn. Na afronding van de werkzaamheden wordt het materieel weer van de locatie verwijderd.

Boortoren

De boortoren is circa dertig meter hoog en staat naar verwachting circa drie tot vier weken op de locatie voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het werken gaat dag en nacht door. Voor de werkzaamheden die ’s nachts uitgevoerd worden is veel licht nodig. Van een flinke afstand zijn deze lampen te zien. Uiteraard zijn onze medewerkers geïnstrueerd om rekening met u te houden. Bovendien moeten we voldoen aan de wettelijke eisen. Die worden regelmatig door ons en
onze toezichthouder gemeten en gecontroleerd.

Goed om te weten

Bezorgen wij overlast? Dan kunt u bellen met onze meldkamer. Deze is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0592 36 40 00. Overdag kunt u bellen met de afdeling vergunningen en grondzaken van NAM. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 0592 36 91 11. Meer informatie over onze activiteiten leest u op www.nam.nl en op onze sociale mediakanalen.