Collage van zwart-wit foto’s van mensen in gezins situaties en aan het werk halverwege vorige eeuw

Toch is de Schoonebeker bevolking over het algemeen zeer loyaal tegenover de NAM; ook als er minder aangename effecten van de aardoliewinning optreden. Men weet dat de NAM de schade vergoedt. Dit financiële aspect is zeer belangrijk. Men heeft het gevoel dat men bij elkaar hoort en elkaar nodig heeft. Respect is nodig om elkaar te verstaan en te erkennen wat nodig is.

Herdenking

Graag hadden we samen met de Schoonebekers uitgebreid stil gestaan bij deze olievondst, de herdenking van de gevallen tijdens oorlogen en de viering van 75 bevrijding. Echter door het Corona-virus zijn de activiteiten verplaatst naar 2021. Wel is er een prachtig magazine met als titel: Schoonebeek vertelt, de kracht van verbinding verschenen.

Magazine

Het magazine bevat alleen maar bijzondere verhalen en artikelen. Verhalen en artikelen over en van mensen die we kennen en waar we ons verbonden mee voelen. Maar ook verhalen van mensen die we niet kennen, mensen die vochten voor onze vrijheid. Mensen die vijf lange en moeilijke jaren vochten tegen de onzichtbare vijand. De komende dagen plaatsen wij verhalen die ‘verbinding’ tonen. Vandaag verhaal nummer vijf, tevens het laatste verhaal, waarin inwoners uit Schoonebeek en (oud) NAM-medewerkers hun verhaal doen.
 

Lees het volledige artikel: NAM en Schoonebeek: de kracht van verbinding