Nu stond men binnen het bedrijf toch al niet te trappelen om er veel werk van te maken om zo de Duitse bezetter in de kaart te spelen. Toen ook een van de machines van de Elwerath-boorinstallatie het begaf kwam de boring helemaal stil te liggen. Maar ja, je had wel personeel en dat moest toch iets doen voor de centen. Vanaf toen werden medewerkers ingezet voor allerlei andere werkzaamheden, en soms met gevaar voor eigen leven.

Herdenking

Graag hadden we samen met de Schoonebekers uitgebreid stil gestaan bij deze olievondst, de herdenking van de gevallen tijdens oorlogen en de viering van 75 bevrijding. Echter door het Corona-virus zijn de activiteiten verplaatst naar 2021. Wel is er een prachtig magazine met als titel: Schoonebeek vertelt, de kracht van verbinding verschenen.

Magazine

Het magazine bevat alleen maar bijzondere verhalen en artikelen. Verhalen en artikelen over en van mensen die we kennen en waar we ons verbonden mee voelen. Maar ook verhalen van mensen die we niet kennen, mensen die vochten voor onze vrijheid. Mensen die vijf lange en moeilijke jaren vochten tegen de onzichtbare vijand. De komende dagen plaatsen wij verhalen die ‘verbinding’ tonen. Vandaag verhaal nummer twee, waarom het Wilhemus niet gezongen is.

Lees het volledige artikel: Sabotage zonder Wilhelmus