Scan van het process-verbaal van de olievondst in Schoonebeek

Deze zin vormde het begin van het proces-verbaal van de olievondst in Schoonebeek, waar NAM haar ontstaan aan te danken heeft. De constatering werd iets meer dan een jaar voor het einde van de Tweede Wereld oorlog gedaan. Een sensationele gebeurtenis! Voor Nederland, maar in het bijzonder voor Schoonebeek en de regio Zuidoost-Drenthe. Het zou een verandering teweeg brengen in deze eeuwenoude boerengemeenschap die zijn weerga niet kent.

Herdenking

Graag hadden we samen met de Schoonebekers uitgebreid stil gestaan bij deze olievondst, de herdenking van de gevallen tijdens oorlogen en de viering van 75 bevrijding. Echter door het Corona-virus zijn de activiteiten verplaatst naar 2021. Wel is er een prachtig magazine met als titel: Schoonebeek vertelt, de kracht van verbinding verschenen.

Magazine

Het magazine bevat alleen maar bijzondere verhalen en artikelen. Verhalen en artikelen over en van mensen die we kennen en waar we ons verbonden mee voelen. Maar ook verhalen van mensen die we niet kennen, mensen die vochten voor onze vrijheid. Mensen die vijf lange en moeilijke jaren vochten tegen de onzichtbare vijand. De komende dagen plaatsen wij verhalen die ‘verbinding’ tonen. Vandaag verhaal nummer één, hoe het allemaal voor de NAM begonnen is.

Lees het volledige artikel: Schoonebeek en olie: de ontdekking