Afgelopen jaar heeft de NAM al aangekondigd dat de winning uit het gasveld Annerveen (Noord-Drenthe) medio 2021 wordt beëindigd. Dit besluit volgde uit een analyse waarbij kosten, baten en risico’s zijn afgewogen. Het Annerveen-gasveld is in productie sinds 1973 en is het grootste ‘kleine’ gasveld in Nederland. Totaal is in deze 48 jaar 71.2 miljard m3 uit dit gasveld gewonnen. Dat staat gelijk aan het aardgas verbruik van ca. 600.000 huishoudens per jaar in deze productie periode.

Na het beëindigen van de gaswinning uit het Annerveen-gasveld sluit de NAM in de komende jaren de aanwezige gasputten definitief en ruimt de overige infrastructuur op. Het Annerveen veld was een van de weinige kleine velden die seismisch actief is. Door het stopzetten van de productie zal de seismiciteit geleidelijk afnemen. Het landelijk schadeprotocol kleine-velden blijft ook hier onverminderd van kracht.

De NAM gaat graag met de regio en andere partijen in gesprek over de eventuele inzet van bestaande infrastructuur, locaties en leidingen voor lokale duurzame energieoplossingen.

Nederland is nog steeds afhankelijk van aardgas. Kleine velden blijven daarom van belang om Nederland veilig en betrouwbaar van energie te voorzien. Nederlands aardgas heeft daarnaast een CO2 voetafdruk die ca 30% lager is dan bijvoorbeeld geïmporteerd Russisch gas. Nederlands gas is daarmee een echte transitiebrandstof voor Nederland.