Assen krijgt een spiksplinternieuw Kindermuseum dat helemaal in het teken staat van energie. Het Kindermuseum wordt onderdeel van het vernieuwde Drents Museum en richt zich specifiek op kinderen van 6 tot 12 jaar. Het Drents Museum en de NAM hebben de handen ineengeslagen en lanceren samen een innovatief concept waar kinderen spelenderwijs diverse facetten van energie ontdekken en beleven. Uniek aan het Kindermuseum is dat het thema energie niet alleen belicht wordt vanuit het heden en de toekomst maar dat juist het historisch perspectief verwerkt is in het concept. Ontwerpers van designbureau Pronk Stories+ Design uit Rotterdam zijn ingeschakeld voor de vormgeving van het concept. Er wordt een idee ontwikkeld waarbij kinderen op diverse manieren worden uitgedaagd en geïnspireerd, niet alleen in het museum zelf maar ook via een speciale online wereld op de website van het Drents Museum.

Het nieuwe Kindermuseum zit boordevol energie. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar ontdekken spelenderwijs hoe onze voorouders leefden en overleefden en gebruik maakten van alle vormen van energie om hun leven aangenamer te maken. Naast het verleden wordt ook stilgestaan bij het energiegebruik van vandaag en worden de kinderen uitgedaagd om na te denken over de energietoekomst.

In het Kindermuseum, een organisch gevormde ruimte die symbool staat voor het brein, staat het droomhuis centraal. Van hieruit belanden de kinderen in een boeiend spel waarbij alles draait om samenwerken, beleven en ervaren. Al doende en al spelende kunnen de kinderen energie verbruiken of energie winnen, waardoor het centrale huis verkleurt. De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld door gebruik te maken van zogeheten hands-on activiteiten, waarbij zelf ontdekken voorop staat. Kinderen worden op verschillende niveaus uitgedaagd en geïnspireerd in het Kindermuseum, maar ook thuis via de Kindermuseumpagina op de Drents Museum site.

De samenwerking tussen NAM en het Drents Museum is niet nieuw. NAM is al vele jaren de trotse hoofdsponsor van het Drents Museum en het contract is onlangs weer verlengd. NAM was daarnaast in 1997 sponsor van het GeoExplorer objecttheater, een concept waarbij bezoekers spelenderwijs konden kennismaken met geologie. Ook waren er talrijke eenmalige samenwerkingen tussen beide partijen. De huidige samenwerking omhelst meer dan alleen financiële steun. Zo heeft NAM haar kennis en netwerk opengesteld voor de bouwers van het Kindermuseum, om het geheel zo inhoudelijk te verrijken.

Communicatiemanager Hans Jansen van de NAM: “ Ik ben zeer tevreden dat we onze samenwerking met het Drents Museum kunnen continueren, we gaan hierbij nu verder dan ooit. NAM zal het Kindermuseum de komende jaren veelvuldig gebruiken, onder andere voor een deel van onze onderwijsactiviteiten. Om ook de medewerkers van NAM enthousiast te maken wordt er een relatie gelegd tussen het hoofdkantoor van de NAM en de activiteiten in het Drents Museum. Tot slot zal NAM het Drents Museum voortaan vaker gebruiken als uitvalsbasis voor relatie-evenementen.” Michel van Maarseveen, directeur Drents Museum: “ Ik ben trots dat we samen met een gerenommeerd bedrijf een dergelijk Kindermuseum kunnen opzetten. Dankzij de kennis en het netwerk van de NAM ben ik ervan overtuigd dat we hier in Assen een hightech en toonaangevend Kindermuseum op het gebied van energie kunnen presenteren.”

Het nieuwe Kindermuseum zal aan het eind van dit jaar feestelijk geopend worden en is uiteraard ook toegankelijk voor volwassenen. Het Kindermuseum wordt vormgegeven door Pronk Stories + Design uit Rotterdam. Pronk is bekend van onder andere het Reispaleis in het Wereldmuseum in Rotterdam en van Zoom Kindermuseum in Wenen.