De SWIFT 10 werd gebouwd door Swift Drilling, een joint venture tussen Fabricom Oil, Gas & Power en de Van Es Group, in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM), op haar beurt een joint venture van Shell en ExxonMobil. De SWIFT 10 zal worden ingezet om nieuwe putten te boren en om werkzaamheden aan bestaande installaties uit te voeren. Het platform is speciaal ontworpen voor gebruik in het zuidelijke deel van de Noordzee. Met slechts 50 tot 60 bemanningsleden is de SWIFT 10 ongeveer de helft slanker dan een conventioneel booreiland. Met een geautomatiseerde handling van de boorpijpen en beperkte kraanbewegingen, is het platform technisch specifiek afgestemd op de omstandigheden in ditdeel van de Noordzee. De eerste opdracht van de SWIFT 10 situeert zich in het ‘L13-blok’ van de Noordzee, dat zich op zo’n 50 km ten westen van Den Helder bevindt. Het gaat om het definitief afsluiten van een put, een goede voorbereiding op de meer complexe taken die zullen volgen.

Primeur in de Noordzee

“De SWIFT 10 is een primeur op vele vlakken”, zegt Hans Holkenborg, Managing Director bij Swift Drilling. “Dankzij de doorgedreven automatisatie en robotisering halveren we het aantal manuele handelingen en dus ook de blootstelling aan allerlei risico’s. Zo is er bijvoorbeeld maar één kraan in plaats van de gebruikelijke drie of vier. Door lagere operationele kosten wordt het mogelijk ook de kleinere velden aan te boren, iets wat voor grotere platforms tot nu toe onrendabel bleek.

De SWIFT 10 helpt de Nederlandse Aardolie Maatschappij om ook in de toekomst de bodemrijkdom in de Noordzee zo efficiënt mogelijk te exploiteren. De Nederlandse overheid hanteert al jaren het ‘kleine-veldenbeleid’ om zo het grote Groningengasveld te sparen. De SWIFT 10 is op verzoek van NAM speciaal ontworpen om deze kleine velden zo optimaal en efficitent mogelijk te ontginnen. Zo ontstond in 2008 de joint venture Swift Drilling, 50/50 tussen Fabricom Oil, Gas & Power en de Van Es Group. De specialiteit van Van Es is de zogenaamde ‘jack-up barge’, het verplaatsbare platform met 4 hydraulisch beweegbare poten, terwijl Fabricom zich richtte naar de cantilever (de boortoren zelf op een uitschuifbaar platform), de infrastructuur en uitrusting. Het eindresultaat kwam er in nauwe samenwerking met de experts van Shell en NAM.

Bart van de Leemput, directeur NAM: “De SWIFT 10 helpt ons om op een rendabele en veilige manier nieuwe kleine gasvelden aan te boren. Samen met innovatieve technieken om meer gas uit bestaande gasvelden te halen proberen wij zo om de Nederlandse bodemschatten optimaal te ontginnen.”

Onderdelen van de SWIFT 10 werden over de hele wereld gebouwd, en in december 2010 samengebracht in de haven van Rotterdam voor de finale assemblage. De bouw en de engineering van de SWIFT 10 hebben in totaal zo’n 3 jaar geduurd. Een tiental maanden geleden werd begonnen met de aanwerving van de ervaren crewleden die zich de afgelopen maanden hebben ingewerkt en inmiddels op elkaar zijn ingespeeld. De laatste weken werden vooral ingevuld door zeer grondige systeem-, integriteit- en softwaretests. De overeenkomst met de NAM werd gesloten voor een periode van vijf jaar, met een optie voor vijf verlengingen van een jaar.

Interessant om te weten:

 • Afmetingen: 40 x 67 x 5,5 m
 • 50% minder manuele handelingen dan conventionele platforms
 • Maximale diepte zeebodem: 45 meter
 • Lengte van de palen: 92 m.
 • Diameter palen: 3,5 m
 • Maximale boordiepte: 6500 meter
 • De boorpijpen worden bewaard in cassettes: minder handling nodig en meer veiligheid

Fabricom Oil, Gas & Power

Fabricom Oil, Gas & Power spitst zich toe op multitechnische diensten en oplossingen voor de olie-, gas- en energiemarkten in Europa, en in het bijzonder de offshore-activiteiten in het Noordzeegebied. Fabricom Oil, Gas & Power heeft vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, België en Nederland en is een coherente bedrijfsentiteit die ideaal gepositioneerd is rond de Noordzee om zijn klanten te bedienen. Fabricom Oil, Gas & Power kan terugblikken op een lange geschiedenis op de Europese markt en profileert zich als een sleutelspeler in het aanbieden van on- en offshore-diensten en oplossingen voor olie-, gas- en energieconcerns in Europa. Fabricom Oil, Gas & Power is een bedrijfsentiteit van GDF SUEZ Energy Services, één van de zes business lines van GDF SUEZ dat 76,000 mensen tewerkstelt en een omzet van 13.5 miljard euro boekte in 2010. GDF SUEZ is één van de meest toonaangevende energieleveranciers ter wereld en is actief in de hele energieketen van elektriciteit en aardgas, zowel up- als downstream. De groep stelt wereldwijd 214.000 mensen tewerk en realiseerde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.

NAM

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) is opgericht in 1947 en houdt zich bezig met de exploratie en productie (opsporing en winning) van aardolie en - vooral - aardgas, in Nederland en op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. De NAM (50% Shell, 50% ExxonMobil) is veruit de grootste producent van aardgas in Nederland: jaarlijks produceert het bedrijf zo‟n driekwart van al het gas dat uit de Nederlandse bodem wordt gewonnen. In 2010 produceerde de NAM ruim 67 miljard kubieke meter gas en 280.000 kubieke meter aardolie. De NAM, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Assen, telt ruim 1700 medewerkers.

Van Es Group

The Van Es Group is an international group of companies active as providers of marine and offshore construction assets such as mobile jack-up work platforms for offshore windfarm installation work and offshore support. Other activities include international heavy equipment rental & trading such as crawler cranes and seagoing barges. The group holds a 50% stake in Swift Drilling. In addition to Swift Drilling the van Es group’s other brands include:

 • Jack-Up Barge: providing self elevating work/accommodation/crane platforms for the marine construction and offshore energy industry;
 • World Wide Equipment: providing charter tugs & barges and construction equipment to clients in South East Asia and the Caribbean;
 • PVE Cranes & Services: Rental and sales/purchase of heavy crawler cranes, piling and drilling rigs on a world-wide basis.
 • Dieseko: Rental and sale of vibro pile hammers and associated construction equipment.