Het vrachtverkeer in de omgeving van Winsum zal tijdelijk toenemen als gevolg van de gaswinningsactiviteiten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in die regio. Bijna 600 leerlingen van de vijf basisscholen in Winsum krijgen daarom speciale voorlichting over de gevaren van de dode hoek bij vrachtauto’s. De NAM heeft hiervoor samen met Industriele dienstverlener Reym B.V. en met Veilig Verkeer Nederland een lespakket samengesteld. De verkeerslessen maken onderdeel uit van een pakket maatregelen om het extra transport veilig te laten verlopen.

De NAM, Reym B.V. en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben de handen ineen geslagen om alle leerlingen uit Winsum voorlichting te geven over de risico’s en gevaren van de zogeheten dode hoek bij vrachtwagens. Maandag 30 en dinsdag 31 mei krijgen de leerlingen van de vijf Winsumer basisscholen voorlichting en een praktijkles over de dode hoek bij vrachtauto’s. Het doel van de dode hoek voorlichting is het bevorderen van de veiligheid in het verkeer en het bewustzijn van verkeersveiligheid in relatie tot de vrachtauto bij schoolgaande kinderen.

Voor de leerlingen is een speciaal lespakket ontwikkeld, bestaande uit theorie en praktijk onderdelen. De firma Reym stelt drie vrachtwagens ter beschikking zodat leerlingen zelf op de stoel van de chauffeur kunnen zitten en kunnen ervaren wat het zicht is van een chauffeur en hoe hun gedrag van invloed is op hun veiligheid. Zogenoemde speciaal opgeleide trainers en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland zullen de leerlingen begeleiden in en rondom de chauffeurscabine. Aan het eind van de schooldag is er voor ouders eveneens gelegenheid om een kijkje in en om de vrachtauto te nemen.

De extra verkeerslessen worden gegeven omdat het aantal transportbewegingen met vrachtauto’s rondom Winsum het komende jaar zal toenemen. De NAM legt namelijk een nieuwe gaswinningslocatie aan aan de Schouwerzijlsterweg. Tijdens de aanleg van de nieuwe locatie, voor het op- en afbreken van de tijdelijke boortoren en voor het aanvoeren van de diverse onderdelen voor de gaswinningsinstallatie is extra vrachtverkeer onvermijdelijk. De firma Reym uit Veendam voert als gaswinning daadwerkelijk van start is gegaan transporten voor NAM uit.

De NAM heeft samen met Reym een speciale transportroute vastgesteld om zo vrachtverkeer door het dorp, en langs de scholen, te vermijden. Ondanks de verplichte rijroute waarbij scholen en de dorpskern vermeden worden vinden zowel de NAM als Reym het belangrijk dat scholieren goed weten wat de risico’s zijn van vrachtverkeer zodat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Samen met Veilig Verkeer Nederland is daarom een speciaal programma ontwikkeld.Daarnaast krijgen chauffeurs van Reym speciale instructies over te rijden routes en wordt er rekening gehouden met de tijdstippen waarop het transport plaatsvindt.

De NAM is reeds begonnen met de aanleg van de locatie waarvandaan straks gas wordt gewonnen. In het najaar zal de boortoren worden aangevoerd en deze zal zo’n 2-3 maanden op de locatie staan en vervolgens weer worden getransporteerd naar een andere plek in Nederland. Naar verwachting zal begin 2012 de gaswinninglocatie haar definitieve vorm krijgen.

De NAM verwacht dat in Winsum in een periode van tien tot vijftien jaar ongeveer één miljard kuub gas kan worden gewonnen. Dat is genoeg om alle huishoudens in de provincie Groningen drie jaar van aardgas te voorzien. Het aardgas zal via een ondergrondse gasleiding in westelijke richting worden afgevoerd naar de gasopslag bij Grijpskerk waar het aardgas geschikt wordt gemaakt voor gebruik. Het gasveld bij Winsum is een van de vele kleine gasvelden die Nederland rijk is. De Nederlandse overheid stimuleert het winnen van aardgas uit deze kleine velden om zo het grote Groningen gasveld zo lang mogelijk te kunnen sparen.

Over de NAM

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) is opgericht in 1947 en houdt zich bezig met de opsporing en winning van aardolie en – vooral – aardgas, in Nederland en op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. De NAM (50% Shell, 50% ExxonMobil) is veruit de grootste producent van aardgas in ons land: jaarlijks produceert het bedrijf zo’n driekwart van al het aardgas dat uit de Nederlandse bodem wordt gewonnen.

Ongeveer driekwart van NAM’s jaarlijkse gasproductie is afkomstig uit het grote Groningen-gasveld (‘Slochteren’). De andere helft wordt gewonnen uit vele tientallen kleine gasvelden, op land en op de Noordzee. Bij het Groningse Grijpskerk en Langelo in de provincie Drenthe heeft de NAM installaties voor de ondergrondse gasopslag van aardgas. De NAM, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Assen, telt ongeveer 1700 medewerkers.

Over Reym

Sinds de oprichting in 1953 is Reym B.V. uitgegroeid tot een landelijk opererende dienstverlener op het gebied van industriële reiniging, transport en afvalmanagement. De dienstverlening gaat verder dan industriële reiniging, transport en afvalmanagement. Door samenwerking met zusterbedrijven verzorgd Reym een totaalpakket op het gebied van milieudienstverlening.

Met het hoofdkantoor in Amersfoort en operationele vestigingen in Amsterdam, Beverwijk, Emmen, Rotterdam, Sittard en Veendam beschikt Reym over een landelijk opererend netwerk. Door deze landelijke vertegenwoordiging zijn wij snel op elke door u gewenste locatie.

Bij Reym werken ruim 500 medewerkers, die al hun kennis en ervaring inzetten om u zo optimaal mogelijk van dienst te zijn. Onze medewerkers zijn de bouwstenen van ons bedrijf, daarom besteden wij veel aandacht aan het opleidings- en ervaringsniveau. Naast gedegen opleiding en ruime ervaring staan enthousiasme en flexibiliteit garant voor vakmanschap.
Kwaliteit, veiligheid en milieu hebben bij Reym de hoogste prioriteit. Optimale dienstverlening, waarbij u als klant centraal staat, is het uitgangspunt van alle projecten die wij uitvoeren. Een minstens zo belangrijke rol speelt de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers.