Op dit moment draaien de NAM installaties volop om voldoende aardgas te leveren om Nederland warm te houden. NAM zorgt voor ruim 75% van de Nederlandse aardgasproductie en speelt hiermee een hoofdrol in de Nederlandse energievoorziening. Het Groningen-gasveld en de ondergrondse gasopslagen bij Norg en Grijpskerk spelen hierin een cruciale rol.

De gasopslagen draaien momenteel regelmatig op volle toeren om zo aan de sterke piekvraag te kunnen voldoen. De capaciteit van het zogeheten Groningen-systeem alleen is al goed voor zo’n 400 miljoen kuub aardgas per dag. Daarnaast levert NAM aardgas uit een hele serie kleine gasvelden die zowel op land als op zee liggen.

Er is gelukkig voldoende aardgas beschikbaar om Nederland in deze koude periode warm te houden. Om ook in de toekomst voldoende gas te kunnen leveren is NAM op diverse fronten actief. Enerzijds steken we veel tijd en energie in het optimaliseren en stimuleren van onze gaswinning. Dankzij gedegen onderhoud en continue aanpassingen aan gaswinningslocaties blijft de productie op peil en dankzij nieuwe technieken en innovaties kan er steeds meer gas uit bestaande gasvelden gehaald worden.

Anderzijds blijft NAM boren naar nieuwe gasvelden, zowel op land als op zee. Dankzij jarenlange ervaring en geavanceerde computersoftware kunnen we steeds beter inschatten waar we gas kunnen vinden. Door nieuwe boortechnieken en het slim gebruiken van bestaande infrastructuur kunnen we bovendien steeds goedkoper gasvelden in productie nemen. Door deze combinatie –en het zogeheten kleine velden beleid van de Nederlandse overheid- kunnen steeds kleinere gasvelden economisch rendabel geëxploiteerd worden.

Aangezien de natuurlijke druk in het Groningen-gasveld geleidelijk afneemt zal de rol van de ondergrondse gasopslagen in de toekomst steeds belangrijker worden. Op dit moment wordt er daarom hard gewerkt op onze gasopslag Norg om de capaciteit ervan in de komende jaren sterk te vergroten. Hierdoor kan NAM ook in de toekomst bij sterke piekvraag grote hoeveelheden aardgas blijven leveren.

Dankzij al deze inspanning is NAM in staat om Nederland nog vele jaren van aardgas uit eigen bodem te voorzien. Ruim 1700 medewerkers staan elke dag klaar om Nederland warm te houden. Wij investeren in de energievoorziening van Nederland, nu en in de toekomst!