Video's
Video’s en animaties over het winnen van gas en de gevolgen daarvan.

Aardgas, energie uit de diepte.
Deze video laat zien waar we in Nederland aardgas voor gebruiken en welke stappen de NAM neemt bij het boren en winnen van aardgas uit kleine velden.

Hoe ontstaat aardgas?
Waar komt gas eigenlijk vandaan? Waar zat het in de grond en hoe oud is het? Bekijk het in de volgende video.

Het belang van kleine velden
Deze korte video legt het belang uit van kleine gasvelden voor de Nederlandse samenleving.

Gaswinning en veiligheid
Gaswinning uit het Groningen-gasveld mag alleen plaatsvinden als het veilig is. In de volgende animatie ziet u hoe de NAM werkt aan veiligheid en hoe we omgaan met risico’s die aardbevingen door gaswinning veroorzaken.

Bodemdaling door gaswinning
Deze korte animatie laat zien wat er gebeurt met de bodem wanneer er een gasveld onder ligt.

Hoe ontstaan aardbevingen?
Gas zit onder hoge druk in een zandsteenlaag, op circa drie kilometer diepte. Door gaswinning neemt de druk in deze laag af. Hierdoor ontstaat compactie, het samendrukken van de zandsteenlaag. Gebeurt dit bij een natuurlijke breuklijn, dan kunnen de aardlagen schoksgewijs verschuiven. Dit is een aardbeving. De volgende video brengt het ontstaan van aardbevingen in beeld.

Aardbevingsonderzoek en veiligheid
Gaswinning uit het Groninger-gasveld veroorzaakt aardbevingen. Er vindt aardbevingsonderzoek plaats om de veiligheid bij de aardbevingen continu in te schatten. De hier volgende animatie geeft snel inzicht in het aardbevingsonderzoek.

Beter inzicht in de ondergrond van Groningen
In deze film vertelt de NAM geoloog Clemens Visser hoe een steengroeve in Duitsland hem helpt de ondergrond van Groningen beter in kaart te brengen. Deze kennis kan eraan bijdragen om aardbevingen door gaswinning uit het Groningen-gasveld te beïnvloeden.

Geofoons om de ondergrond beter te leren kennen
Om de werking in de ondergrond beter te begrijpen, plaatst de NAM op verschillende plekken in het Groningen-gasveld geofoons: microfoons die zelfs op grote diepte de kleinste trillingen registreren. Bekijk de video over geofoons.

Inspecteren van scholen en andere openbare gebouwen op veiligheid
Een school, een verzorgingshuis, een politiebureau of een ambulancepost moeten veilige gebouwen zijn, ook tijdens een aardbeving. We inspecteren deze openbare gebouwen daarom op veiligheid en pakken risicovolle elementen direct aan. Hoe dat ongeveer verloopt, ziet u in deze speciale film over het inspecteren van scholen.

Het decomplexen van offshore de NAM platformen
Deze video laat zien hoe gaat haar platforms op zee eenvoudiger gaat maken om kosten te besparen.

Waarom fracken en hoe werkt fracken?
Deze animatie legt uit wat fracken is, waarom er wordt gefrackt en hoe fracken werkt.

Wat is waterinjectie ?
Deze animatie laat zien hoe het proces van waterinjectie verloopt bij de olie- en gaswinning in Nederland.

Aardgas+
Deze film laat zien hoe de NAM extra aardgas wint uit kleine gasvelden in Zuidwest-Drenthe door gebruik te maken van stikstof.

Bijeenkomst gaswinning Waddenzee
Verschillende vertegenwoordigers van de Wadden wisselden onlangs van gedachten over de monitoring van gaswinning onder de Waddenzee.

Dankzij nieuwe technologie weer olie uit Schoonebeek
Deze film laat zien hoe de NAM gebruik maakt van stoom om weer olie te kunnen winnen bij Schoonebeek.


Klusbus helpt bij het voorbereiden op een aardbeving
Een goede voorbereiding kan schade in huis door een aardbeving voorkomen. De klusbus kan u daarbij helpen. Maandag 6 augustus 2015 maakte Hart van Nederland deze videoreportage van de Klusbus.

Je hebt meer in huis dan je denkt
De Veiligheidsregio Groningen informeert met de campagne ‘Je hebt meer in huis dan je denkt’ hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op verschillende rampscenario’s. In onderstaand filmpje vertelt Mariska uit Middelstum hoe zij zich voorbereidt op een aardbeving.
Meer over Mediatheek
Foto's
De foto’s op deze pagina zijn rechtenvrij te gebruiken door de pers. Bij gebruik van dit beeldmateriaal, verzoeken wij u wel om de NAM als bron te vermelden in uw publicatie.