Aardwarmte is op grote diepte opgeslagen in het gesteente en de vloeistoffen in de betreffende aardlaag. Water in de ondergrond bereikt op ongeveer 3 kilometer diepte een temperatuur van circa 100°C. Exploitanten van aardwarmte houden zich bezig met de winning ervan. In Nederland wordt het warme water vooral direct gebruikt voor de verwarming van kassen en woningen. Exploitanten richten zich steeds meer op de winning van aardwarmte op een diepte van 2 tot 4 kilometer. Op deze diepte worden ook gas en olie gewonnen.

Aardwarmte en elektriciteit

Behalve het direct gebruik van warm water worden ook de mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit uit aardwarmte onderzocht. Hiervoor is een temperatuur van minstens 85°C nodig. Tot nu toe passen we in Nederland nog geen geothermische stroomopwekking toe. Dit gebeurt al wel in landen met hoge temperaturen op relatief geringe diepte, zoals IJsland of Indonesië. 

Meer over Aardwarmte

Bijvangst: notitie en norm

 

Aardwarmte, gas en olie worden soms op dezelfde plek gewonnen. Hierdoor kunnen bij aardwarmtewinning koolwaterstoffen meekomen. Dit heet bijvangst.

 

Wellicht ook interessant

Het winnen van aardgas

Aardgas is een van de belangrijkste energiebronnen van ons land. De meeste huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken aardgas.

Milieu

NAM ontziet het milieu zo veel mogelijk. Dat beloven we, dat doen we en dat laten we door onafhankelijke partijen controleren.

Techniek en innovatie

NAM ontwikkelt nieuwe technieken: energiezuiniger en milieuvriendelijker. Daardoor kunnen we steeds meer gas uit bestaande velden en gas uit kleinere velden winnen.